Voorleeslunch tijdens Nationale Ouderendag in De Nieuwe Kolk De Nieuwe Kolk

Voorleeslunch tijdens Nationale Ouderendag in De Nieuwe Kolk

Op vrijdag 6 oktober wordt tijdens de Nationale Voorleeslunch in De Nieuwe Kolk voorgelezen aan ouderen. Judith Regendorp (RTV Drenthe) en Brunhilde Kuijper (Omroep Assen) lezen onder andere het Nationale Voorleeslunchverhaal 2023 voor dat geschreven is door Ronald Giphart. Naast het luisteren naar de verhalen, genieten de gasten van een smakelijke lunch die hen wordt aangeboden door Mennega Catering, die deze middag mede mogelijk maakt.

Samen met de Leescoalitie, de landelijke organisatie achter de Nationale Voorleeslunch, wil De Nieuwe Kolk met de Voorleeslunch laten zien dat voorlezen een prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding is, die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg. Met deze deelname aan de Voorleeslunch benadrukt De Nieuwe Kolk haar belangrijke rol in het sociale domein.

De Nationale Voorleeslunch, die jaarlijks plaatsvindt op Nationale Ouderendag, laat zien dat het voorlezen van verhalen een rol kan spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. Het voorlezen van een mooi verhaal of gedicht geeft ontspanning en sfeer en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Ook kunnen sommige ouderen door een visuele beperking niet (makkelijk) meer zelf lezen. Door voorgelezen te worden, kunnen ze toch genieten van verhalen.

De Nationale Voorleeslunch is een initiatief van de Leescoalitie. Dit is een samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen (voorzitter), KB nationale bibliotheek, Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, Vereniging van Openbare Bibliotheken, Nederlands Letterenfonds, Literatuurmuseum/ Kinderboekenmuseum, de Taalunie, Stichting Lezen & Schrijven, De Schoolschrijver en De Schrijverscentrale. De Leescoalitie wil dat zo veel mogelijk mensen lezer worden, zodat zij goed kunnen functioneren in onze geletterde samenleving. Ze worden hierin ondersteund door o.a. de Postcode Loterij.

Tiplijn