Verpleegkundige Theodoor V. wordt vrijgelaten

Verpleegkundige Theodoor V. wordt vrijgelaten

De 30-jarige verpleegkundige Theodoor V. is vandaag door de raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland in vrijheid gesteld. Wel blijft hij verdachte in het onderzoek naar zijn betrokkenheid bij het overlijden van patiënten in het Wilhelminaziekenhuis in Assen ten tijde van de corona-pandemie.

De raadkamer van de rechtbank vindt dat er op dit moment onvoldoende ernstige bezwaren zijn om de man langer vast te houden. Het OM had om een verlenging van de voorlopige hechtenis gevraagd van zestig dagen. Het OM overweegt of zij in hoger beroep gaat tegen deze beslissing.

De komende tijd zullen nog meer verklaringen worden opgenomen van mogelijke getuigen. Ook is het onderzoek van de deskundigen naar de medische dossiers nog niet afgerond. De verwachting is dat daarover eind juni een eerste voorlopige inschatting kan worden gemaakt.

Melding
Op 9 maart 2023 is het politieonderzoek in deze zaak gestart op basis van een melding van het WZA. Vier dagen later deed het ziekenhuis ook aangifte. De aanleiding van de melding en de uiteindelijke aangifte was een brief die het ziekenhuis had ontvangen van een zorgorganisatie uit Drenthe.

In deze brief werd melding gemaakt van een aantal gesprekken die de verdachte had gevoerd met diverse hulpverleners. In die gesprekken gaf hij meerdere malen aan dat hij als longverpleegkundige in het WZA tijdens de coronapandemie het leven van een twintigtal patiënten voortijdig had beëindigd.

Serieus opgevat
De verdachte zou, zonder instructies van een arts, medische handelingen hebben uitgevoerd bij patiënten die in zijn ogen terminaal waren en ernstig leden. Zijn uitlatingen werden dusdanig serieus opgevat door de zorgorganisatie dat zij hebben besloten om, na uitvoerig collegiaal beraad en het inwinnen van zowel intern als extern juridisch advies, de geheimhoudingsplicht te doorbreken en het te melden aan het WZA.

Op het moment dat het WZA over de situatie werd geïnformeerd was de verdachte al enige tijd niet meer actief in het ziekenhuis. Na de melding is hij officieel op non-actief gesteld.

Tiplijn