Solotentoonstelling Tilo Baumgärtel in Drents Museum

Solotentoonstelling Tilo Baumgärtel in Drents Museum

Van 14 oktober tot en met 3 maart presenteert het Drents Museum de tentoonstelling Tilo Baumgärtel – Das selbe Wasser. Deze solotentoonstelling van de Duitse kunstenaar Baumgärtel (1972) legt de focus op een combinatie van schilderijen, tekeningen én videokunst. In Das selbe Wasser neemt het Drents Museum bezoekers mee in Baumgärtels sprookjeswereld.

Kenmerkend voor het werk van Baumgärtel zijn de sprookjesachtige taferelen. Door afwachtende figuren en vervreemdende achtergronden in kleurrijke composities creëert de kunstenaar bijzondere werelden. Baumgärtel haalt zijn inspiratie uit dromen en willekeurige gedachtes. Zo vervaardigt hij werken met een grimmige sfeer, geschilderd in de stilte voor de storm.

Beeldend werk en videokunst
Tilo Baumgärtel heeft gestudeerd aan de fameuze Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig. Aanvankelijk heeft hij vooral interesse voor fotografie en film, later stapt hij over naar de schilderkunst. Baumgärtel studeert in die tijd bij de schilder Arno Rink en deelt een studioruimte met Neo Rauch. De interesse voor film is bij Baumgärtel nooit weggegaan. Tot op de dag van vandaag maakt hij films. In de tentoonstelling Das selbe Wasser zie je als bezoeker dan ook een combinatie van beeldend werk en videokunst.

Neue Leipziger Schule
De tentoonstelling Tilo Baumgärtel – Das selbe Wasser maakt deel uit van een serie solotentoonstellingen van de Neue Leipziger Schule. Onder meer Rosa Loy, David Schnell, Matthias Weischer, Kristina Schuldt en Neo Rauch gingen Baumgärtel voor. Voor de collectie hedendaagse figuratieve kunst volgt het Drents Museum - naast Academie Minerva in Groningen - al jaren de Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig. Dat heeft onder meer geleid tot twee aankopen van het werk van Tilo Baumgärtel, Senzo (2005) en Mafant (2020). Beide werken zijn ook in de tentoonstelling Das selbe Wasser te zien.

De tentoonstelling wordt samengesteld door gastconservator Saša Bogojev. De Kroatische conservator woont en werkt al een aantal jaar in Nederland en heeft wereldwijd bijgedragen aan vele tentoonstellingen op het gebied van hedendaagse figuratieve schilderkunst.

Tiplijn