Assen Bloeit in de race voor Koninklijke prijs Assen Bloeit

Assen Bloeit in de race voor Koninklijke prijs

Het buurtinitiatief Assen Bloeit in Assen-Oost maakt kans om genomineerd te worden voor de Koninklijke prijs Appeltje van Oranje. Dit is een prijs van het Oranjefonds voor sociale initiatieven en wordt uitgereikt door Koningin Maxima aan drie winnaars. Het thema is dit jaar Bruggenbouwers in de buurt voor projecten voor en door buurtbewoners die zorgen voor verbinding tussen mensen en sociale relaties bevorderen.

Assen Bloeit in Assen-Oost is zo’n project. Ontstaan doordat bewoners van de wijk andere medebewoners zagen die eenzaam waren, weinig sociale connectie hadden of hun weg in de maatschappij moeilijk konden vinden. Tegelijk kwam een markant gebouw midden in de wijk te koop en een en een werd al snel twee. De Open Hof werd omgetoverd tot multifunctioneel samenkomstcentrum.

De vraag die er centraal staat is: ‘Heb je zin om mee te doen?’ Zo wordt het een spil in de buurt waar mensen vanuit hun talenten aan de slag gaan. Buurtbewoners zijn enthousiast en vormen inmiddels twaalf teams. Het ene team bakt, het andere houdt workshops, doet de tuin of organiseert een kerstmarkt. Ook is er een team dat het wijkrestaurant Boca Boca runt waar wekelijks veertig mensen uit de wijk komen genieten van een driegangendiner. Gasten mogen zelf bepalen wat ze betalen.

Assen Bloeit staat op de lijst van vijftig initiatieven uit Nederland en de Cariben waarvan er in oktober tien naar Paleis Noordeinde mogen. Negen van deze genomineerden worden gekozen op 17 juni op een dag waar ze aan elkaar en een jury mogen uitleggen waar hun project over gaat. De andere genomineerde wordt online gekozen door het publiek in een Stemtiendaagse die begint op 31 mei. Drie van deze projecten worden uiteindelijk door een jury gekozen en krijgen van Koningin Maxima een bronzen beeldje – gemaakt door Prinses Beatrix – en 25.000 euro om aan hun project te besteden.

Andere organisaties in Assen zijn enthousiast, zoals de Gemeente Assen, Vaart Welzijn, Stichting Cosis, Plaats de Wereld en lokale kerken zoals de Protestantse diaconie en pionierskerk Assen Zoekt. Met deze organisaties is samenwerking ontstaan, soms praktisch zoals bij het organiseren van activiteiten als een wijk- of kerstmarkt. Ook wordt er samengewerkt bij het verder ontwikkelen van het concept of is er financiële steun.

Samenwerken klinkt ook door in het thema dat het Oranjefonds dit jaar gekozen heeft; Bruggenbouwers in de buurt. ‘Verbondenheid tussen mensen is cruciaal voor het realiseren van een betrokken samenleving, waarin buurtbewoners omkijken naar elkaar en naar hun buurt. Het vormt een belangrijke basis voor de aanpak en preventie van problemen als eenzaamheid, armoede en tegenstellingen tussen mensen.’ Stemmen kan vanaf 31 mei via Assenbloeit.nl en alle mensen uit Assen en omgeving wordt gevraagd dit alsjeblieft te doen.

Tiplijn