Samenwerking nodig voor een gezond klimaat in klaslokalen

Samenwerking nodig voor een gezond klimaat in klaslokalen

Uit onderzoek blijkt dat 80% van de klaslokalen niet voldoet aan de minimumeisen voor gezonde luchtkwaliteit. Om dit aan te pakken is samenwerking nodig van onderwijs, ondernemers en overheid. Daarom organiseren het Platform gezond en veilig binnenklimaat, TechHub Assen en Lucht2 op 6 februari een themabijeenkomst over de bijdrage van luchtreiniging aan een gezond en veilig binnenklimaat in scholen en openbare ruimtes.

Luchtkwaliteit is een belangrijk onderwerp binnen het Programma van Eisen voor Frisse Scholen. De lucht in klaslokalen bevat vaak te hoge CO²-concentraties, fijnstof, verkeerde luchtvochtigheid, te hoge temperaturen en ziektekiemen als bacteriën, schimmels en virussen. Zowel voor de scholieren als voor de docenten is dit ongezond. Daarom hebben Hanzehogeschool, bedrijven, Dr. Nassau College, Drenthe College samen met de gemeente Assen, binnen TechHub Assen, een mobiele luchtreiniger Lucht2 ontwikkeld, die een efficiënte ventilatie aanstuurt. Lucht² filtert schadelijke fijnstof en ziekmakende micro-organismen uit de lucht en reduceert het CO²-gehalte. Echter, om het probleem constructief aan te pakken, is naast dit soort innovaties, een goede samenwerking nodig van onderwijs, ondernemers en overheid.

Gesprekstafels
Tijdens de bijeenkomst houdt een viertal experts een korte inleiding, waarna de aanwezigen in gesprekstafels de thema’s verder uitdiepen. Marco Voorhorst, accountmanager bij Kropman Contamination Control, vertelt over de normen en eisen en validatie van goede luchtkwaliteit. Berjohn Brust, projectleider bij abtWassenaar, bespreekt het belang van reinigen en ventileren. Ervaringen met luchtreinigers in het onderwijs worden gedeeld door Chris Knol, afdelingshoofd ICT/FZ van het Dr. Nassau College. Tenslotte vertelt Henk W. Brink, hoofddocent en onderzoeker van de Hanzehogeschool over de beleving bij de gebruikers. Hoe ervaren ze in een lokaal de luchtkwaliteit en welke invloed heeft dat bijvoorbeeld op de leerprestaties? Naast de demonstratie van de Lucht2 is er ook een rooktest om de werking van de ontwikkelde luchtreiniger te demonstreren.

Samenwerking
Het Platform gezond en veilig binnenklimaat hoopt met deze bijeenkomst het netwerk te activeren om verdere stappen in samenwerking te zetten en innovaties op het gebied van luchtreiniging te stimuleren. TechHub Assen en Mark Mobach van Hanzehogeschool, lector Kenniscentrum Noorderruimte, steunen de PO-raad, VO-raad, VNG en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen bij hun aanpak om sneller en kostenefficiënt gezonde schoolgebouwen te realiseren. Het einddoel is hetzelfde: schone en gezonde lucht voor alle scholen in Nederland.

De bijeenkomst is op 6 februari om 15.00 uur in TechHub Assen, industrieweg 1. Voor meer informatie over het programma en aanmelding: techhubassen.nl.

Tiplijn