Drents Museum presenteert buitengewone geschiedenis Molukkers in Drenthe tijdens tentoonstelling Achterste rij van links naar rechts: Alycia Schiphof, Gloria Lappya, Miguell Kaidel en Demi Terinathe. Voorste rij van links naar rechts: Matheus Pattinasarany, Rachelle Houtman en Zoë Nunumete.

Drents Museum presenteert buitengewone geschiedenis Molukkers in Drenthe tijdens tentoonstelling

Van 16 april tot en met 1 oktober is in het Drents Museum in Assen de tentoonstelling  Menyala - De buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe te zien.

In 1951 komen 13.000 Molukkers naar Nederland als gevolg van de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië. Van deze groep komen bijna drieduizend Molukkers van de ene op de andere dag in Drenthe terecht. De meesten jong en vol toekomstdromen. Menyala  - Maleis voor ‘schitteren’ - vertelt waarom ze hiernaartoe kwamen, hoe ze hun dromen vormgaven en hoe hun nakomelingen naar de toekomst kijken. Niet alleen het gevoelige verleden met de rafelranden wordt belicht, maar vooral ook de passie en veerkracht van de Molukse gemeenschap. Aan de hand van honderd voorwerpen met persoonlijke verhalen - in tekst, video, foto's en spoken word - beleef je de geschiedenis van de Molukkers in Drenthe. 

Nieuw licht op verleden, heden én toekomst
Aan de hand van precies honderd voorwerpen ontdekt de bezoeker waarom de Molukkers naar Nederland kwamen en hoe het leven in de zeven Drentse woonoorden eruitzag. Het publiek maakt kennis met hun dromen, ambities en de moeite die ze deden hun weg in Nederland te vinden. In zes thema’s (oorsprong, idealen, samen, integratie, identiteit en toekomst) presenteert het museum een nieuw perspectief op verleden, heden én toekomst. De objecten met verrassende, soms ontroerende verhalen tonen nét een ander licht op de Molukse geschiedenis zoals die doorgaans bekend is.

Werkgroep Menyala
De tentoonstelling is een coproductie van het museum en de speciaal hiervoor in het leven geroepen werkgroep Menyala: een groep jonge Molukkers met ‘roots’ in de Molukse gemeenschap in Drenthe. De groep bestaat uit zeven kritische en nieuwsgierige jongeren die de Molukse geschiedenis van verschillende kanten bekijken. Zij zochten in de voorbereiding samen met het Drents Museum naar bijzondere verhalen en objecten, afkomstig van veelal particuliere (Molukse) bruikleengevers uit Drenthe. Naast de totstandkoming van de tentoonstelling levert de groep ook een bijdrage aan de publiekscampagne en de randprogrammering.

Randprogrammering
Familiebanden zijn belangrijk binnen de Molukse gemeenschap. Daarom is er bij Menyala bijzondere aandacht voor families. Er komt een Familieroute en er worden - in samenwerking met stichting VerhalenOverLeven - speciale workshops Tracing Your Roots georganiseerd waarin jongeren met Molukse wortels op zoek gaan naar hun eigen familiegeschiedenis. Ook vindt er een Familiefestival plaats en zijn er activiteiten tijdens de mei- en zomervakantie voor jong én oud. Er staan lezingen op het programma in het kader van ‘Te Gast in het Drents Museum’ en er is een programma voor het primair en voortgezet onderwijs.

Tiplijn