Extinction Rebellion wast Drents Museum: 'is smerig door oliegeld van NAM' Erik Smit

Extinction Rebellion wast Drents Museum: 'is smerig door oliegeld van NAM'

Vandaag hebben actievoerders van Extinction Rebellion (XR) het Drents Museum gewassen omdat dit museum, volgens de activisten, al jarenlang oliegeld aanneemt.

Volgens Extinction Rebellion zou het museum niet van plan zijn om te stoppen met het aannemen van geld: in september werd duidelijk dat zij €500.000 geld accepteert voor de bouw van een nieuwe entree. 'Hiermee toont zij aan het vieste jongetje van de klas te zijn en dat vraagt om actie', aldus de actiegroep.

'Wij stellen dat het Drents Museum als publiek gefinancierde culturele instelling een voorbeeldfunctie heeft en dient te breken met deze destructieve bedrijven. Gesprekken met de directie begin dit jaar en een artistieke actie in augustus hebben niet geleid tot enige zichtbare beweging bij het museum, daarom gaan wij door met actievoeren om haar immoraliteit aan de kaak te stellen.'

Vanmiddag heeft de actiegroep de voorkant van het museum en het pleintje voor het museum met zeep gewassen. Zo wilde de actiegroep hun standpunt duidelijk maken. Na een uur actievoeren vertrok de groep weer.