Benno ter Berg centraal bij Asser Historische Vereniging

Benno ter Berg centraal bij Asser Historische Vereniging

Wie na het lezen van de herinneringen van Benno ter Berg (1924-1942) een recente krant pakt, is verbaasd dat er vrijwel dezelfde berichten in staan. Oorlog in Oekraïne. Benno beschreef het al en tachtig jaar later lijden mensen in dezelfde steden en dorpen onder het oorlogsgeweld. Benno’s herinneringen zijn voor iedereen te lezen in het boek ‘Wat komt er van dit schrift terecht?’ Benno, zijn familie en zijn boek staan centraal tijdens een bijzondere middag bij de Asser Historische Vereniging (AHV) op vrijdag 2 december.

De presentatie over Benno maakt deel uit van de serie ‘vrijdagmiddagen bij de AHV’. Belangstellenden, ook mensen die geen lid zijn van de AHV, zijn op 2 december vanaf 14.00 uur van harte welkom in het kantoor van de vereniging aan de Vaart Zuidzijde 71. Met foto’s en teksten wordt het verhaal van Benno en zijn familie verteld.

Eind november is het boek ‘Wat komt er van dit schrift terecht? Herinneringen van een Joodse Asser jongen’ verschenen. Dit boek draait om de herinneringen van Benno, nagelaten in twee schriften. Toen Benno in augustus 1942 naar een werkkamp moest, gaf hij de schriften in bewaring bij zijn beste vriend. Tachtig jaar na zijn dood klinkt Benno’s stem dankzij deze schriften nog steeds luid en duidelijk: van nuchtere beschouwingen tot een hartverscheurend verslag van de laatste keer dat hij zijn vader ziet.

Elke eerste vrijdagmiddag van de maand, met uitzondering van januari en augustus, organiseert de Asser Historische Vereniging iets bijzonders. Zo is op 7 oktober jl. de expositie ‘In de kleerkast’, over kledingwinkels in Assen, geopend. De expositie is nog tot en met 27 januari te zien.

Het kantoor van de AHV is gevestigd op de begane grond van Vaart Zuidzijde 71 en is eenvoudig te bereiken via de Kerkhofslaan. Inrijden kan vanaf de Vaart Zuidzijde tussen de Aubussonhal en café De Pelikaan. Vlak voordat de Kerkhofslaan een fietspad wordt, is links de ingang van de parkeerplaats achter het kantoor. De voordeur bevindt zich aan de zijkant van het gebouw.

De Asser Historische Vereniging wordt draaiende gehouden door tientallen vrijwilligers: stadsgidsen, fotografen, kantoor- en archiefmedewerkers, filmers, ict’ers. Het bekendste onderdeel is vermoedelijk het Asser Historisch Tijdschrift, samengesteld door vrijwillige redactieleden, dat vier keer per jaar uitkomt.