Onthulling Aardkundig Monument Peelo-zand

Onthulling Aardkundig Monument Peelo-zand

Peelo wereldberoemd? Veel Assenaren zullen zich daar niet van bewust zijn. Toch is de naam Peelo erg bekend bij wetenschappers. Onder de woonwijk ligt namelijk een bijzondere grondlaag van fijn zand met allemaal glinsterende stukjes. Donderdag wordt er een monument geplaatst om meer bekendheid aan deze grondlaag te geven.

De grondlaag is meer dan 400 duizend jaar geleden ontstaan. Na ontdekking ervan in 1973 heeft het de naam ‘Formatie van Peelo’ gekregen. Daarom wordt het zand ook wel Peelo-zand genoemd.

Aardkundig Monument
Om meer bekendheid aan deze grondlaag te geven, is speciaal voor het Peelo-zand een Aardkundig Monument ontworpen. Het doel hiervan is om een breed publiek kennis te laten maken met de bodem onder Peelo. Het monument komt middenin de wijk Peelo te staan, naast Kindcentrum De Veldkei aan de Veenwalweg. De onthulling van dit moment vindt plaats op donderdag 22 september. Om 11.30 uur zijn gedeputeerde Hans Kuipers en wethouder Bert Jan Ten Oever samen met een aantal basisschoolleerlingen aanwezig om het monument te onthullen.