Grote delegatie uit Armenië aanwezig bij opening tentoonstelling Drents Museum Erik Smit

Grote delegatie uit Armenië aanwezig bij opening tentoonstelling Drents Museum

Tegen het decor van de tweekoppige berg Ararat presenteert het Drents Museum van 11 mei tot en met 30 oktober archeologische topstukken uit het History Museum of Armenia in Jerevan. Vandaag werd de tentoonstelling geopend. Dit gebeurde in aanwezigheid van ruim 350 gasten waaronder diverse Armeense ministers, leden van het parlement, de directeur van het Armeens Historisch Museum en de minister-president Nikol Pasjinian.

De openingsceremonie vond plaats in de Josefkerk. Daar waren onder andere optredens te zien van dansgroep Abovian en het Zwarte Zee Kwartet, afgewisseld met speeches van museumdirecteur Harry Tupan, Nikol Pasjinian en schrijver Frank Westerman. Hierna ging de stoet te voet via de Torenlaan naar het Drents Museum. 

In de ban van de Ararat
Gouden en zilveren bekers, wapens, aardewerken potten en bronzen beeldjes van dieren en krijgers belichten de fascinerende en rijke geschiedenis van Armenië, van de vroegste bewoners tot aan de komst van het christendom. Een groot deel van de objecten is nooit eerder in Nederland te zien geweest. 

Activiteitenprogramma
Bij In de ban van de Ararat organiseert het Drents Museum een uitgebreid activiteitenprogramma. Elke zaterdag en zondag tijdens de tentoonstellingsperiode zijn er voor de bezoekers gratis introductielezingen over Armenië. Er is een speciale gratis familieroute met allerlei kijk-, denk-, speel-, en doe-opdrachten voor de hele familie. Op zondag 12 juni houdt schrijver Frank Westerman een lezing over zijn boek Ararat en over zijn beklimming van de heilige berg. Zaterdag 9 juli wordt het hele museum ondergedompeld in de Armeense cultuur met muziek- en dansoptredens, proeverijen, lezingen en workshops. Kijk voor het gehele activiteitenprogramma op drentsmuseum.nl

Ark van Noach op de Brink in Assen
Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt vanaf 6 mei een bijzondere blikvanger op de Brink in Assen. Nicolai en Maxim Romashuk van Stichting Armenia hebben het initiatief genomen om de Ark van Noach te bouwen. Mede dankzij steun van onder meer Vaart in Assen, gemeente Assen en Stichting Ondernemersfonds Assen is het bouwproject gerealiseerd. De circa 8 meter lange en 3,5 meter hoge houten Ark van Noach is een ontwerp van wijlen kunstenaar Sergio Jove Rodríguez en Koen van Uden van NEX LAB architecten uit Assen. Elzo de Groot en Floris Roelfzema van Next Builders uit Roden verzorgen de bouw van de ark.