Aanmoedigingsprijs circulair burgerinitiatief Drenthe

Aanmoedigingsprijs circulair burgerinitiatief Drenthe

Inwoners van de provincie Drenthe kunnen tot en met 31 januari meedingen naar de prijs voor het beste circulaire burgerinitiatief van Drenthe. Alle bewoners- of burgerinitiatieven die actief zijn op het gebied van circulariteit kunnen meedoen. Het winnende initiatief mag zich het meest circulaire burgerinitiatief van Drenthe noemen en een jaar lang gebruik maken van het Kringlogo . Daarnaast krijgt het initiatief zowel provinciale als landelijke publiciteit tijdens de Week van de Circulaire Economie.

De Natuur en Milieufederatie Drenthe ondersteunt circulaire initiatieven en projecten, omdat een circulair Drenthe uiteindelijk staat of valt met het aantal vernieuwende, maatschappelijke initiatieven van onderop. Emile Suringar (ontwikkelaar Circulaire Economie bij NMF Drenthe) vertelt: In de Week van de Circulaire Economie gebeurt er al ontzettend veel voor ondernemers en overheden, maar eigenlijk nog heel weinig voor de koplopers onder onze inwoners. Als we 100% circulair willen worden, zullen we ook echt samen anders moeten kijken naar lokale oplossingen voor voedsel, mobiliteit en spullen. Dat begint bij burgerinitiatieven, en daarmee hoeven we dus niet te wachten op Den Haag, de banken of de supermarkten! Daarom is het hoog tijd dat we groepen die zich hiervoor inzetten in het zonnetje zetten. 

Maatschappelijke waarden
Circulaire projecten die door inwoners worden opgezet zijn op andere waarden gericht dan geld of kosten. Het gaat bij dit soort initiatieven vooral om het creëren van maatschappelijke meerwaarde. Denk bijvoorbeeld aan initiatieven om voedsel in een lokale, gesloten kringloop te krijgen, het delen van spullen, aan de totstandkoming van een gezamenlijke en eetbare pluktuin of aan initiatieven die werken aan afvalpreventie of recycling.

Week van Circulaire Economie
Dergelijke initiatieven zijn inspirerend en dienen als voorbeeld voor andere inwoners die zelf ook aan de slag willen gaan. Daarom zet de NMF Drenthe het leukste, mooiste of innovatiefste burgerinitiatief extra in de spotlights tijdens de Week van de Circulaire Economie. Deze week vindt plaats van maandag 7 tot en met zaterdag 12 februari 2022 en is bedoeld om zoveel mogelijk mensen mee te nemen in de circulaire economie. Het winnende initiatief krijgt tijdens deze campagneweek aandacht via de mediakanalen van NMF Drenthe, de landelijke koepel van Natuur en Milieufederaties en het Servicepunt Circulair.

Aanmelden
Inwoners van Drenthe die hun project willen opgeven of die een relevant burgerinitiatief kennen, kunnen contact opnemen met Emile Suringar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Opgeven kan tot en met 31 januari 2022. In de mail dient te worden vermeld:

Naam initiatief
Naam contactpersoon
Eén of twee voorbeelden van circulaire activiteiten van het initiatief
Wat maakt deze activiteit(en) zo succesvol?
Waarom kan het initiatief dit steuntje in de rug goed gebruiken?

Samenwerking of ondersteuning?
Ook circulaire ondernemers baseren zich veel meer op maatschappelijke waarden. Zij kunnen eveneens contact opnemen voor samenwerking en ondersteuning. Meer informatie is te vinden op servicepunt-circulair.nl.

iStock