Beschermde dwergvleermuis en huismus kunnen uit Asser boerderij verhuizen

Beschermde dwergvleermuis en huismus kunnen uit Asser boerderij verhuizen

Vorige week heeft de gemeente zes nestkastjes opgehangen voor de beschermde gewone dwergvleermuis en de huismus.

De dieren verblijven nu in de nog te slopen boerderij aan de Hoofdvaartsweg 168 in Kloosterveen. Medewerker stedelijke ecologie Ilse van der Beek:  Voordat de sloopwerkzaamheden kunnen beginnen, hebben de dieren eerst een nieuwe plek nodig. Daarom hebben we de bewoners die binnen een straal van tweehonderd meter van de boerderij wonen gevraagd, of wij ook nestkasjes aan hun woningen kunnen ophangen. Vier bewoners gaven zich daarvoor op. Daar zijn we erg blij mee! Uiteindelijk hebben we de nestkasten aan twee huizen en twee bomen kunnen hangen. 

Nieuw verblijf of toch maar niet?
Daarmee krijgen de huismus en de dwergvleermuis niet alleen een nieuwe verblijfplaats, ook kunnen we een ontheffing krijgen om de boerderij af te breken. Maar gaan de huismus en de gewone dwergvleermuis ook naar hun nieuwe verblijf verhuizen?

Ilse:  De kans is groot dat de huismus in de nieuwe nestkastjes gaat zitten, omdat daar in de buurt al meerdere huismussen zijn waargenomen. Voor de dwergvleermuis is dat veel moeilijker te zeggen. Het is een dier dat vrij mobiel is en eisen stelt aan zijn verblijfplek, waardoor hij zijn verblijf ook zomaar  kan verlaten om wat anders te zoeken. Om die reden zijn er ook meerdere kasten opgehangen. De dwergvleermuis kan dan zelf kiezen welk verblijf het beste is voor hem.  

Gemeente Assen