FNV Metaal, CNV en De Unie gaan vrijdag wederom staken

FNV Metaal, CNV en De Unie gaan vrijdag wederom staken

FNV Metaal (evenals CNV Vakmensen en De Unie) organiseert op vrijdag 14 januari opnieuw een regionale 24 uurs staking in Drenthe; met stakingsregistratie in Assen en Emmen.

Na een kerstvakantie pauze  gaat hiermee, na eveneens aangekondigde stakingen in Zuid Holland en de regio Eindhoven op 13 januari, een nieuwe serie stakingen in tal van regio s in het gehele land van start. Tevens op 14 januari in Noord Holland.

Eerder vonden vanaf medio november vorig jaar al een aantal regionale 24 uurs stakingen in het gehele land plaats; tevens op 29 november 2021 in Drenthe.

Er wordt gestaakt op het parkeerterrein tegenover de Bonte Wever in Assen en op het parkeerterrein achter het Fletcher Hotel in Emmen.

De stakers zijn werkzaam in tal van Metaal & Techniek bedrijven in Drenthe, zoals Equans (voormalig Engie) Roden, Bekaert, Swedish Match en Energiewacht te Assen. Verwater, Repak, Eekels en Delta Controls te Emmen. Zincoat Veenoord en DMP Coevorden, alsmede een aantal kleine en grotere installatiebedrijven.

FNV Metaal regiobestuurder Pieter Beuzenberg: We hebben de werkgevers tijdens de afgelopen kerstperiode de gelegenheid gegeven zich te bezinnen. Het kwartje is helaas nog steeds niet gevallen bij ze, dus gaan we door met actievoeren; ook hier in Drenthe. Het moet zo langzamerhand duidelijk zijn dat door achterover leunen en niets doen  de problemen in de sector niet opgelost worden. Werkgevers moeten nu echt gaan investeren om nieuwe vakkrachten aan te trekken en om de huidige ervaren vakkrachten te behouden, alsmede ze op een gezonde manier de eindstreep te laten halen. Bovendien moeten ze nu echt perspectief gaan bieden aan flexwerkers. Kortom: meebouwen aan een goede cao en een toekomst voor de sector! In plaats van werknemers te demotiveren en de cao proberen af te breken. 

FNV Metaal wees op 14 oktober 2021, tijdens de laatste cao onderhandelingsronde Metaal & Techniek, het cao eindbod van de werkgevers Metaal & Techniek af. Het daarop volgende ultimatum aan de werkgevers werd op 28 oktober door de werkgevers verworpen, waarna FNV Metaal acties en stakingen aankondigde, die medio november van start gingen. Na een kerstvakantie pauze  worden de stakingen vanaf 13 januari 2022 weer hervat.

De cao Metaal en Techniek is met bijna 320.000 werknemers in de sector en bijna 28.000 werkgevers de grootste cao in de marktsector. De cao bestrijkt technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid. De huidige Cao Metaal & Techniek liep op 1 oktober 2021 af.