Bewoners flat Lariks in Assen mogen terug naar woningen
112

Bewoners flat Lariks in Assen mogen terug naar woningen

De bewoners van de geëvacueerde flat aan de Ellen in Assen zijn terug naar de woning gekeerd.

Rond half vijf werden de bewoners vanwege een gaslek uit de woningen gehaald. Een bewoner had op de bovenste verdieping een gasleiding in zijn woning doorgezaagd. Volgens omstanders wilde de bewoner ruimte in de meterkast creëren maar wist niet dat er nog gas op de leidingen stond.

Ontruiming
Al vrij snel daarna bleek het foute boel. Bij aankomst van de brandweer bleek al een gedeelte van de flat onder het gas te staan. Alle woningen van de flat werden vervolgens ontruimd.

Vanwege mogelijke explosiegevaar werd ook het gebied om de flat ruim afgezet. Ook woningen in de directe omgeving werden door de brandweer en de politie ontruimd. Door de hulpdiensten werd een Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure (GRIP 1) opgestart. Dat betekent dat er ter plekke een Commando Plaats Incident door de officieren wordt samengesteld.

Enexis
Omdat er in de flat geen afsluiting voor het gas zat, moest er om de flat naar de afsluiter worden gezocht. Enexis heeft met een kraan de hoofdleiding afgesloten, waarna de leiding in de flatwoning kon worden gedicht.

Aanhouding
Op de Ellen werd door de politie een man aangehouden. Volgens omstanders was dit een van de bewoners die naar de flat toe wilde gaan, hij liep door de afzetting. Nadat de politie de man drie keer vorderde om terug te gaan, werd de man aangehouden.

Terugkeren
Om er zeker van te zijn dat alles veilig was, werd eerst het gas en de elektriciteit weer op de woningen gezet. Toen dat veilig bleek, konden rond kwart voor tien de bewoners van de flat, en de omliggende woningen, weer terug naar huis. Al vlak daarna konden de hulpdiensten afschalen en terugkeren.

Erik Smit

Tekst: Erik Smit

Tiplijn