Totale TT-politiecontrole: 254 bekeuringen en 20 rijbewijzen ingevorderd
112

Totale TT-politiecontrole: 254 bekeuringen en 20 rijbewijzen ingevorderd

Agenten van van Team Verkeer Noord-Nederland, Team Verkeer Oost-Nederland en motorrijders van verschillende basisteams hebben afgelopen weekend gecontroleerd op de aan- en afvoerwegen naar de zonnige TT van Assen.

Er werd onopvallend door videoautos van Team Verkeer gecontroleerd en met de videomotoren en radarvoertuigen. Maar ook werd er opvallend gecontroleerd met motorrijders en surveillanceautos en zijn er op verschillende locaties (alcohol)controles gehouden.

Voorgaande jaren ging het rijden naar en van Assen nog wel eens gepaard met het rijden met extreem hoge snelheden, wheelies en ander verkeersgevaarlijk rijgedrag. Dit jaar was het beeld, zeker naar Assen toe, dat bestuurders zich opvallend voorbeeldig en netjes gedroegen.

Natuurlijk is bekend dat de politie volop aanwezig is op deze dagen en was men gewaarschuwd door berichten in de media. Maar in verhouding tot voorgaande jaren wil de politie een groot compliment geven aan de meeste weggebruikers, auto s en motoren, hoe men zich heeft gedragen.

Behalve toezicht houden op de verkeersregels is er door de politie ook hard gewerkt om pechgevallen en gestrande bezoekers weer op weg te helpen, werden begeleidingen gedaan en werden verkeersposten ondersteund.

Ondanks dat er dus overwegend netjes en aangepast gereden werd, heeft de politie toch de nodige bekeuringen uitgeschreven. De aantallen lijken hoog, maar op ruim 100.000 bezoekers toch betrekkelijk weinig. Zeker gelet op voorgaande jaren, waar het aantal bekeuringen vele malen hoger was.

In totaal zijn onderstaande bekeuringen uitgedeeld:

104x overschrijden maximum snelheid meer dan 30+
23x niet handsfree bellen
6x onnodig links rijden
1x inhalen over de vluchtstrook
1x rijden met gele flitslampen/zwaailicht
4x negeren rood kruis
5x kentekenplaat onleesbaar
4x onjuiste kentekenplaat voeren
9x geen rijbewijs
15x niet dragen autogordel
1 x geen voorrang verlenen
7x los liggende lading op kar/aanhanger
4x geen werkende rem op aanhanger
1x vervoer gevaarlijke stoffen zonder vergunning
4x geen caravanspiegels
2x getinte autoruiten
2x geen verzekering motorvoertuig
8x geen hulpkoppeling/reminrichting aanhanger
14x overschrijden doorgetrokken streep
5x geen helm
3x rechts inhalen
4x gevaar/hinder veroorzaken (art. 5wvw)
19x rijden onder invloed (80x hadden bestuurders nog wel alcohol in hun lichaam, maar niet boven de strafbare grens)
6x is er een Educatieve Maatregel Gedrag opgelegd voor sterk afwijkend verkeersgedrag
2x is er een zgn. WOK-melding (wacht-op-keuren) opgemaakt voor een voertuig dat herkeurd moet worden bij de RDW

Er werden 20 rijbewijzen ingevorderd omdat de snelheid met meer dan 50 kilometer per uur overschreden werd. De hoogst gemeten snelheden waren 169 km bij 80 km en 150 km bij 60 km max.

Ook werd er met de radar gecontroleerd tijdens de TT. Daarbij werden de nodige hard rijdende bestuurders bekeurd op de N371 bij Uffelte en Smilde, de N375 bij Ruinen, de N348 bij Dalmsholte en op de Zomerdijk te Wanneperveen.

Op deze laatste weg reed een motor met 171 km/u langs de radar, waar 80 de max is. Deze en anderen kunnen binnenkort post verwachten.

De politie kijkt terug op een geslaagde TT en bedankt iedereen voor de gezelligheid, sportieviteit en (soms best veel) geduld waar het verkeer even niet zo soepel reed.

Rick Jongsma
Tiplijn