Relatief weinig  politiegeweld  in het noorden
112

Relatief weinig politiegeweld  in het noorden

Vandaag zijn de cijfers Geweld Door Politieambtenaren  (GDPA) op de website politie.nl gepubliceerd. Hieruit blijkt dat politiemedewerkers in Noord-Nederland in 2017 in vergelijking met het landelijk gemiddelde relatief weinig geweld hebben gebruikt naar burgers.

Vorig jaar meldden politieagenten in het noorden 670 keer geweld bij de leiding, terwijl het landelijk gemiddelde op 1126 maal uitkwam.

Monique Pennings, districtschef en tevens portefeuillehouder Geweld: Als je bedenkt dat politieagenten in het noorden vorig jaar 1 á 2 keer per dag met geweld werden geconfronteerd, dan durf ik te stellen dat politieagenten in het noorden beheerst omgaan met geweld. Vooral omdat vaak het geweld van onze kant een reactie is geweest op het verzet van verdachten tijdens aanhoudingen, geëscaleerde situaties en incidenten met openbare orde problemen. 

Mond als beste wapen
In Noord-Nederland is sprake van een kleine stijging van het geweldsgebruik door agenten: van 633 geweldsrapportages in 2016 naar 670 in 2017. Politiemensen gebruiken geweld zo beperkt mogelijk en zo werken zij bij voorkeur de-escalerend. Het belangrijkste wapen van agenten is nog altijd de mond, maar moeten zij soms geweld gebruiken. Wij hebben als politie jaarlijks vele tientallen duizenden contacten met burgers, dan is ons geweldsgebruik incidenteel te noemen , zegt Monique Pennings.

Compliment
Onder geweldsaanwendingen worden alle vormen van geweld verstaan, die de politie soms moeten gebruiken als een situatie daar om vraagt. Dat kan het gebruik van fysiek geweld, de wapenstok, pepperspray, inzet politiehond of het gebruik van een vuurwapen. Hier valt onder: het ter hand nemen, het richten, het lossen van een waarschuwingsschot, ernstvuur (het moeten afschieten van een dier) en het schieten op een verdachte. Monique: Kijkend naar de cijfers dan blijkt dat we hier overduidelijk zo min mogelijk geweld in ons werk toepassen. In 433 gevallen werd namelijk alleen fysiek geweld toegepast. Dat vind ik een compliment waard. 

Tiplijn