Onderzoek: in deze Drentse gemeenten slaan autodieven het vaakst toe Istock
112

Onderzoek: in deze Drentse gemeenten slaan autodieven het vaakst toe

Met de sleutel in je hand aankomen bij een lege parkeerplaats: binnen de provincie heb je in Assen de grootste kans op een gestolen auto.

Per 10.000 huishoudens werden er de eerste vier maanden van het jaar 2,5 motorvoertuigen gestolen, ruim twee keer zoveel als elders in Drenthe. Na Assen zijn Emmen en De Wolden de onveiligste gemeenten om je motorvoertuig te parkeren. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.

In Drenthe werden in de eerste 4 maanden van 2023 gemiddeld 1,2 motorvoertuigen gestolen per 10.000 huishoudens. De kans op een diefstal is hiermee kleiner dan landelijk gemiddeld, al zijn er wel grote verschillen per gemeente. “Je bent voor de diefstal van een auto alleen verzekerd als je WA plus of Allrisk bent verzekerd. Met alleen een WA verzekering val je dan dus buiten de boot.  Denk daar dus goed over na als je een autoverzekering afsluit. Als je een vergelijking doet, kijk dan goed wat een WA plus meer kost dan een WA verzekering. Maak dan een goede afweging”, aldus expert autoverzekeringen Menno Dijcks van Independer.

Assen dé autodiefstal gemeente van Drenthe
Motorvoertuigen staan verreweg het minst veilig geparkeerd in Assen. De top 5 gemeenten in Drenthe met de meeste kans op een autodiefstal is als volgt:

- Assen: 2,5 autodiefstallen per 10.000 huishoudens.
- De Wolden: 1,9 autodiefstallen per 10.000 huishoudens.
- Emmen: 1,6 autodiefstallen per 10.000 huishoudens.
- Coevorden: 1,3 autodiefstallen per 10.000 huishoudens.
- Meppel: 1,3 autodiefstallen per 10.000 huishoudens.

Niet in elke gemeente ging het overigens mis. Zo is van januari tot en met april 2023 geen enkele diefstal gemeld van een motorvoertuig in Aa en Hunze, Midden-Drenthe, Tynaarlo en Westerveld.

Weinig autodiefstallen in Drenthe, Toyota populairst
Van januari tot en met april dit jaar werden al 2.972 motorvoertuigen gestolen in Nederland. Bijna de helft van deze incidenten vond plaats in Noord- en Zuid-Holland. Drenthe is goed voor nog geen 1% van alle autodiefstallen. In deze periode waren er minder diefstallen in Drenthe dan in stad Groningen(33). Kortom: een relatief veilige provincie om je auto te parkeren.

Opvallend is dat niet alle auto’s even populair zijn in het dievengilde. Vorig jaar was de populairste auto om te stelen, een Toyota. Maar liefst 1 op de 6 gestolen auto’s was van dit Japanse automerk. “Vooral de 83% stijging bij de diefstal van Toyota’s valt mij enorm op. Toch is het verzekeren van Toyota’s nog niet duurder geworden, maar dat kan natuurlijk wel gaan komen als deze trend doorzet”, legt auto-expert Menno Dijcks van Independer uit.

Tiplijn