Dakloze tuigt Assenaar af in eigen kamer: celstraf
112

Dakloze tuigt Assenaar af in eigen kamer: celstraf

Een 37-jarige dakloze man is voor poging tot doodslag op een Assenaar veroordeeld tot een celstraf van dertig maanden. Hiervan zijn vijftien maanden voorwaardelijk. Het slachtoffer werd in zijn eigen kamer aan de Groningerstraat afgetuigd. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Door: Marjan Buring/ADP

De dakloze man en zijn 41-jarige vriendin waren vorig jaar juni bij het slachtoffer op bezoek. Beide mannen zijn drugsverslaafd. Onder aanmoediging van de vriendin schopte en sloeg de dakloze man zijn gastheer bont en blauw. Hij kneep daarbij ook zijn keel dicht. Het slachtoffer verloor tot twee keer toe het bewustzijn. De man had meerdere breuken in zijn gezicht en een hersenschudding. 

Had kunnen overlijden 
Volgens de rechter gebruikte de dakloze man zoveel geweld, het slachtoffer hierdoor had kunnen overlijden. En dan ook nog in zijn eigen woning, waar hij zich veilig hoort te voelen, meent de rechter. Dit maakt de zaak nog ernstiger.  Bij het weggaan nam de dakloze man de telefoon van het slachtoffer mee, zodat die geen hulpdiensten kon bellen. Dit rekent de rechter de man extra zwaar aan. 

Traumatisch verleden
De 37-jarige man is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Volgens deskundigen heeft de man door een traumatisch verleden een persoonlijkheidsstoornis opgelopen. Die wordt versterkt door drugsgebruik. Desondanks is de man volledig toerekeningsvatbaar. Zonder een gedegen behandeling is de kans op herhaling groot. Dit blijkt wel uit het feit dat hij sinds 2019 steeds vaker voor geweldsdelicten bij justitie in beeld komt. 

De man moet zich in de proeftijd laten behandelen en laten opnemen in een kliniek. Hij mag geen drugs meer gebruiken. De man had nog een voorwaardelijke celstraf van drie maanden op de lat staat. Die moet hij nu ook uitzitten.