Mannen uit Assen en Norg aangehouden voor grootschalige fraude met coronasteun
112

Mannen uit Assen en Norg aangehouden voor grootschalige fraude met coronasteun

Dinsdag zijn vijf mannen (26, 29, 39, 53 en 59 jaar) uit Assen, Groningen, Leek, Norg en Renkum aangehouden op verdenking van grootschalige fraude met de coronasteun Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en valsheid in geschrift.

Hun woningen en een woning in de gemeente Opsterland zijn doorzocht, evenals drie kantoorpanden in Tynaarlo en de gemeenten Lingewaard en Noordenveld. Daarbij is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, drie personenauto's en negentienduizend euro contant geld.

Aanleiding voor het strafrechtelijk onderzoek was een aangifte van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Op tientallen TVL-aanvragen stonden zeer hoge referentie omzetten die vele malen hoger waren dan de omzetten die waren aangegeven bij de Belastingdienst. Daardoor leek het dat de ondernemers door de corona-epidemie een grotere omzetdaling hadden dan in werkelijkheid het geval was.

Het vermoeden is dat de vijf verdachten namens diverse bedrijven voor zes miljoen euro onjuiste TVL-aanvragen hebben ingediend bij RVO. Bij deze aanvragen zijn vermoedelijk bewust valse omzetgegevens opgegeven, die onderbouwd zijn met valse documenten. De aanvragers hebben mogelijk geprobeerd onjuiste voorstelling van zaken te geven om onrechtmatig TVL te ontvangen. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.