Hoe duurzaam is Assen op het gebied van zonne-energie?

Hoe duurzaam is Assen op het gebied van zonne-energie?

De gemeente Assen heeft een aantal jaren geleden bepaald dat de stad en gemeente Assen nodig dienen te verduurzamen. De gemeente is namelijk aangesloten bij de campagne Gemeenten4GlobalGoals wat deel uitmaakt van de “Sustainable Development Goals” zoals vastgelegd op de website van SDG Nederland.

De gemeente draagt bij aan doel 7: betaalbare en duurzame energie van de “Sustainable Development Goals”. Dit houdt in dat er geïnvesteerd moeten worden om de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame groene energie zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen.

De inwoners van Assen worden al tijden aangemoedigd om zonne-energie op te wekken met zonnepanelen. Maar hoeveel woningen in Assen hebben daadwerkelijk zonnepanelen? Wij zochten het uit.

Hoeveel woningen in Assen hebben zonnepanelen?
Op dit moment zijn er 10.415 woningen in Assen die zonnepanelen hebben. Dit is gebleken uit onderzoek van Independer. In totaal kent de gemeente Assen 32.680 woningen (Allecijfers.nl). Dit betekent dat 31,8% (10.415 / 32.680 = 31,8%) van alle woningen in de gemeente Assen voorzien zijn van zonnepanelen.

Hiermee ligt de gemeente Assen procentueel voor op de gemeente Emmen. De gemeente Emmen heeft namelijk 29% (14.524 woningen / 50.002 woningen = 29%) van alle woningen voorzien van zonnepanelen. Daarentegen is Hoogeveen koploper met maar liefst 41,9% (8070/19258=41,9%) van alle woningen die gevuld zijn met zonnepanelen.

In Assen zijn op dit moment dus 1 op de 3 daken van woningen gevuld met zonnepanelen. Maar is dit voldoende om de doelen te behalen?

Duurzaamheidsdoel op het gebied van zonnepanelen in Assen.
Het doel van Gemeenten4GlobalGoals is om de gemeente van Assen in 2030 “een betere plek te maken”. Maar wat wordt hier nou precies mee bedoeld? Dit houdt in, zoals omschreven op de website van SDG Nederland, dat in 2030 een aanzienlijk deel van het totale stroom opgewekt moet worden met duurzame energie.

We zien bij veel andere gemeentes dat hierbij een percentage van 70% gehanteerd wordt. Dit kunnen we dus gelijk trekken naar het aantal woningen, waarbij dus tegen 2030 ongeveer 70% van alle woningen over zonnepanelen zouden moeten beschikken.

In 2050 is het doel gesteld om de gemeente Assen volledig Co2 neutraal te maken. Dit betekent dat er nog behoorlijk wat werk te verzetten is voordat de einddoelen daadwerkelijk behaald worden.

Hierbij is het van belang dat niet alleen de gemeentes bijdragen aan de verduurzaming maar dat ook lokale bedrijven hun steentje gaan bijdragen.

Hoe dragen lokale bedrijven bij aan de verduurzaming van Assen?
Een van de initiatieven van lokale bedrijven komt van Zonnepanelen Noord. Dit bedrijf stelt als doel om een aanzienlijke bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de stad en gemeente Assen. Dit doen ze door de inwoners van Assen vrijblijvend te voorzien van advies op maat om te verduurzamen met zonnepanelen.

Zonnepanelen Noord benadrukt dat veel inwoners van Assen nog niet zijn overgegaan op zonne-energie, omdat de mensen nog niet weten hoeveel voordelen het hun oplevert. Zonnepanelen zijn namelijk niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

Aangezien dit per huishouden verschilt, kunnen alle inwoners een vrijblijvend advies op maat aanvragen voor zonnepanelen Assen. We noemen dit de persoonlijke aanpak. In plaats van gemiddelden te delen, rekenen we precies uit wat de voordelen zijn voor een huishouden of bedrijf. Door mensen goed in te lichten over de voordelen verwachten we dat meer mensen overgaan op zonne-energie. Zonnepanelen waren immers nooit zo voordelig.

Tiplijn