Bouwwerkzaamheden Kloosterakker gestart

Bouwwerkzaamheden Kloosterakker gestart

Op dinsdag 18 mei organiseerden gemeente Assen en aannemer Avitec een ludieke aftrap vanwege de start van de nieuw te bouwen buurt Kloosterakker. Wethouder Karin Dekker reed met een energiezuinige waterstoftrekker van de aannemer over het bouwterrein.

Binnen het project staat duurzaamheid voorop. Naast de inzet van een waterstoftrekker wordt ontgraven grond direct vervoerd naar de plaats van verwerking. De eerste fase bouwrijp maken is voor de zomervakantie gereed.

Over Kloosterakker
De buurt Kloosterakker biedt eerst ruimte aan ongeveer 500 woningen. Het gebied ligt in de wijk Kloosterveen ten westen van Kloosterhage en Kloosterkade en tussen de Domeinweg en de Hoofdvaartsweg. De woningen variëren van vrijstaand tot twee-onder-een kapwoningen en rijwoningen. Er komen kavels beschikbaar voor zowel projectmatige woningbouw als voor particuliere uitgifte. De inrichting van Kloosterakker krijgt als thema akkers. De akkers lopen van oost naar west en worden met steensoorten in verschillende kleuren bebouwd, alsof er graan, mais, kool en aardappels zijn verbouwd. In Kloosterakker is veel aandacht voor natuur en energiezuinig bouwen. Zowel op het gebied van, natuur, klimaat, water, biodiversiteit als mobiliteit.

Bouwrijp maken
Voordat er gebouwd kan worden wordt eerst de grond bouwrijp gemaakt. Het grondwerk bestaat uit onder meer het ophogen van het woongebied, het graven van de watergangen, het aanbrengen van de zandcunetten (verharde zandlaag) voor de toekomstige (bouw)wegen en het uitgraven van de waterbergingszone langs de Norgervaart. Daarna volgen de kabels en leidingen alsook de riolering en de bouwwegen. Dit bouwrijp maken gebeurt fasegewijs. Omstreeks 1 november is het terrein gereed voor de bouw van nieuwe woningen.

Verkoop kavels
Op 2 juni start gemeente Assen met de verkoop van de eerste 47 particuliere kavels in Kloosterakker. De gemeente verkoopt de grond aan particulieren, die zelf een huis willen (laten) bouwen. Dat kan een twee-onder-een kap zijn of een vrijstaand huis. Op 26 mei om 19.30 uur wordt een online informatieavond over de verkoop van particuliere kavels gehouden, te volgen via www.blue-media/kloosterakker.

Tiplijn