Nieuwe transformatoren voor transformatorstation Zeijerveen (Video)

Nieuwe transformatoren voor transformatorstation Zeijerveen (Video)

Er komen twee nieuwe transformatoren voor het transformatorstation in Zeijerveen.

De aanpassing en uitbreiding van Zeijerveen Assen is een gezamenlijk project van Enexis Netbeheer en TenneT. Enexis plaatst vijf nieuwe transformatoren en drie grote, verplaatsbare mega meterkasten; zogenaamde E-houses. Daarvoor is het nodig dat TenneT een bestaande koppeltransformator vervangt voor een nieuwe transformator met meer vermogen. Een koppeltransformator zet de hoogspanning (220kV) om naar een lagere (midden)spanning (110kV) voor Enexis.

Daarnaast legt TenneT een nieuw transformatorveld aan. Dat is de ruimte die nodig is om een aantal transformatoren te plaatsen en aan elkaar te koppelen. In een latere fase worden nog twee nieuwe koppeltransformatoren geplaatst. In totaal plaatst TenneT dus drie nieuwe transformatoren met meer vermogen, die in een U-wand komen te staan. Dit doen ze om geluiduitstraling tegen te gaan. Op termijn versterken ze de bestaande hoogspanningslijnen, de zogenaamde verbindingen, tussen Zeijerveen en Beilen. Dit om de transportcapaciteit van het elektriciteitsnet te vergroten.

Volgens woordvoerdster Karijn Kees van TenneT wordt de oude transformator al eerder vervangen dan vooraf gepland. De oude transformator is aan zijn einde en daarom is besloten om deze al voor de zomer te vervangen, in plaats van aan het einde van dit jaar. TenneT wil hiermee leveringszekerheid van elektriciteit bieden.

Voordeel voor omwonenden is dat de nieuwe transformator stiller is. Omwonenden hoorden namelijk een flinke bromtoon. ,,Als een soort oude ijskast, als je die vervangt met een nieuwe dan merk dat meteen in huis. Dan is het meteen een stuk stiller. Dat is beetje de vergelijking die hier ook op gaat, vertelt Karijn Kees. TenneT kreeg namelijk afgelopen jaren diverse klachten over bromtonen rond het station.

Eind 2023 zijn de volledige werkzaamheden bij het station in Zeijerveen klaar.

Tiplijn