Kinderen laten meedoen door andere financiële ondersteuning in Assen

Kinderen laten meedoen door andere financiële ondersteuning in Assen

Assen kent een zogenaamd Kindpakket dat wordt betaald uit de Meedoen Regeling. Deze regeling is bedoeld om kinderen uit arme gezinnen mee te laten doen als het gaat om school, sport en cultuur. Daarnaast is er een witgoedregeling om gezinnen bij grote aankopen te ondersteunen. Beide regelingen worden aangepast. Kindfondsen
Het Kindpakket kent meerdere routes. Eén route loopt via de zogenaamde Kindfondsen, zoals st. Leergeld, Jeugdfonds sport en cultuur, Nationaal fonds kinderhulp en Jarige Job. Het andere spoor is de Meedoen Regeling waarbij gezinnen via een webshop na goedkeuring door de gemeente spullen voor school, sport en cultuur kunnen aanschaffen. Daarnaast is er zogenaamde witgoedregeling waar gezinnen een beroep op kunnen doen als bijvoorbeeld de wasmachine of de stofzuiger het begeeft.

St. Leergeld
Het college stelt voor de ondersteuning aan gezinnen met kinderen te laten verlopen via de Kindfondsen en de webshop op te heffen. Hierbij krijgt de st. Leergeld de taak de aanvragers door te leiden naar de fondsen die direct kunnen helpen. Het doel is om overlap en te voorkomen. En door één aanspreek punt, st. Leergeld, ontstaat er voor de aanvragers een duidelijke situatie. De witgoed regeling wordt 31 dec. 2021, afgeschaft. En er wordt gezocht naar alternatieven. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan de bijzondere bijstand.

Maatwerk
De raadsleden hadden vooral problemen met het afschaffen van de witgoedregeling. De huidige witgoed regeling is duidelijk. Na zoveel jaar heb je recht op bijv. een nieuwe wasmachine. Als de wasmachine nog goed is, maar je hebt een fiets nodig om naar je werk of school te komen voorziet de regeling daar niet in. De opzet van de nieuwe regeling is dat iedere aanvraag afzonderlijk wordt bekeken en dat gewerkt wordt aan een maatwerk oplossing.

Rechten en kaders
De PvdA en SP stelden vast dat het toekennen van geld niet meer aan regels was gebonden maar zal worden bepaald door de betreffende ambtenaar. Hoe voorkomen we willekeur?  was hun vraag. Te meer daar er nu geen kaders zijn waarbinnen de aanvragers hun rechten kunnen doen gelden. Wethouder Jan Broekema betoogde dat de werkwijze nog wordt uitgewerkt en dat bijvoorbeeld buurtteams daar een rol in zouden kunnen spelen. Het gaat om de persoonlijke omstandigheden van de aanvrager. De aanvraag en de toekenning van een budget moeten gericht zijn op het (weer) meedoen aan de samenleving. Ook een grondige evaluatie van de werkwijze is belangrijk.

Amendementen?
De meeste fractie stelden vooral zogenaamde technische vragen. Volgende week wordt het voorstel nog een keer besproken en besluit de gemeenteraad of ze instemmen met het voorstel van het college. De kans bestaat dat er amendementen worden ingediend om de, naar de mening van de indienende fractie, zwakke punten van deze verordening aan te passen.

Tekst: Bernie Wiegman, raadsverslaggever OmroepAssen

Tiplijn