Gemeenschappelijke Regelingen zijn lastig te besturen

Gemeenschappelijke Regelingen zijn lastig te besturen

De Regionale uitvoeringsdienst (RUD) is het samenwerkingsverband van de Drentse gemeenten en de provincie daar waar het gaat om het milieu beleid, het handhaven van de milieuregels en het uitgeven van vergunningen. Donderdag stond de nieuwe verrekensystematiek op de raadsagenda.

Optie twee
Vorige week donderdag is dit onderwerp al uitgebreid besproken. De nieuwe verrekensystematiek doet meer recht aan de diensten die de deelnemers afnemen. Het punt van discussie is de verrekening over de jaren 2018 en 2019. Daarvoor zijn drie opties. Verrekenen volgens de ouder methode of verrekenen met de nieuwe methode. Met daar tussenin optie twee. Niet verrekenen en in 2020 simpelweg de nieuwe rekenmethode invoeren. Deze laatste koste Assen niets extra s. De andere twee opties kosten Assen extra geld. Het college stelt de raad dus voor om voor optie twee te kiezen. Een voorstel waar de raad mee instemt. Maar er werden nog wel wat opmerkingen gemaakt.

Lastig te besturen
Bij de behandeling vorige week bleek dat het Asser college niet vertegenwoordigd was geweest op de belangrijke vergadering van het Algemeen Bestuur waarin het besluit over de verschillende opties werd genomen. Cindy Vorselman (PvdA) stelde daarover, in die vergadering, kritische vragen. Zij drong er ook nu weer bij het college op aan, zich optimaal in te zetten om de bestuursvergaderingen van Gemeenschappelijke Regelingen bij te wonen. En mocht dat onverhoopt mislopen, laat je dan goed bij praten. College blijf op de hoogte.  Vorselman benadrukte dat voor raadsleden gemeenschappelijke regelingen toch al lastig te besturen zijn. Dus moet het college goed op de hoogte zijn om de raad te kunnen informeren als er besluiten moeten worden genomen. Wethouder Mirjam Pauwels betoogde dat Assen in principe in de bestuursvergadering van een Gemeenschappelijke Regeling aanwezig is. En die vergadering zal het college het standpunt van de raad uitdragen en inbrengen.

Henk Santing (PLOP) verweet het college dat de raad niet eerder werd geïnformeerd over de mogelijke nabetaling over 2018 en 2019. Het voorstel om de jaren 2018 en 2019 niet te verrekenen werd unaniem aangenomen. En nu maar afwachten wat de RUD besluit als de reacties van alle deelnemende gemeenten binnen zijn.

Tekst: Bernie Wiegman, raadsverslaggever OmroepAssen

Tiplijn