Oudere automobilisten gedupeerd: wachttijden en dure autoverzekering

Oudere automobilisten gedupeerd: wachttijden en dure autoverzekering

Goed nieuws voor automobilisten ouder dan 75 jaar: de minister wil deze groep mensen een jaar laten doorrijden zonder keuring en verlenging van hun rijbewijs.

Het beperkte aanbod van autoverzekeraars zorgt helaas wel nog steeds voor een probleem. Daarnaast betalen senioren een veel hogere premie voor hun autoverzekering. Wachttijden voor verlengen rijbewijzen enorm opgelopen

Als automobilisten na hun 75e jaar willen blijven doorrijden, moeten zij een nieuw rijbewijs aanvragen bij het CBR. Evenals een gezondheidsverklaring. Sinds vorig jaar zijn de wachttijden voor deze keuringen en verlengingen van rijbewijzen enorm opgelopen. Het verkrijgen van een nieuw rijbewijs duurt soms langer dan een halfjaar. Daarom wil verkeersminister Van Nieuwenhuizen kijken of het mogelijk is om het rijbewijs van deze groep administratief te verlengen. Het gaat dan wel om senioren die gezond zijn en geen medische achtergrond hebben. Verkeersveiligheidsorganisatie SWOV heeft laten weten dat ze begrip voor het voorstel hebben. Ook verzekeraars hebben aangegeven dat oudere automobilisten met een verlengd rijbewijs gewoon verzekerd blijven.

Automobilisten geweigerd vanwege leeftijd
Het afsluiten van een autoverzekering wordt steeds moeilijker voor oudere automobilisten. Ouderen zijn volgens verzekeraars een risicogroep. Ruim 40 procent van de verzekeraars accepteert nieuwe klanten niet boven een bepaalde leeftijd. Dat is opmerkelijk, want iedereen in Nederland moet verplicht WA verzekerd zijn. De leeftijdsgrens geldt voor de uiterste leeftijd waarop iemand een nieuwe autoverzekering kan afsluiten. Mensen die al een verzekering hebben en een bepaalde leeftijdsgrens bereiken, blijven gewoon verzekerd. Zij kunnen wel te maken krijgen met een eventuele premieverhoging.

Verzekeraars stellen dat het risico op schade bij ouderen groter is
Verzekeraars kunnen met cijfers onderbouwen dat ouderen meer schade veroorzaken. Daarom betalen ouderen vaak ook veel meer geld voor de autoverzekering. Automobilisten van 80 jaar en ouder betalen soms wel 2,5 keer zoveel als jongere bestuurders. Maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat ouderen niet slechter rijden. Aangezien ouderen meer betalen voor de autoverzekering, betekent dat er in Assen ook gemiddeld gezien veel geld voor de autoverzekering wordt neergelegd. In Assen is namelijk al jaren sprake van vergrijzing. Op dit moment is een kleine 20 procent van de inwoners 65 jaar of ouder. Naar verwachting zal dit aandeel de komende jaren stijgen. In 2030 telt Assen naar verwachting al 17.900 mensen van 65 jaar of ouder. Dat is ruim 25 procent van de inwoners.

Autoverzekering vergelijken
Oudere automobilisten hoeven geen genoegen te nemen met een hoge premie. Gelukkig zijn er nog steeds een aantal verzekeraars die een goede én betaalbare autoverzekering voor senioren hebben. De autoverzekering vergelijken biedt uitkomst, om zo in één overzicht te zien bij welke verzekeraar ze het goedkoopste uit zijn. Zo wordt een te hoge rekening voorkomen. Door regelmatig over te stappen naar een andere verzekeraar, bespaart de klant tientallen euros per jaar. Maar als senior is dat niet altijd verstandig; een nieuwe verzekeraar kan de aanvraag afwijzen, waardoor het uitwijken naar een duurdere verzekeraar nodig is. Zeg een oude autoverzekering dus niet op voordat zeker is dat de aanvraag wordt geaccepteerd. En is het dan uiteindelijk toch tijd om de auto te verkopen. Dan kan dat makkelijk online.

Tiplijn