De gemeente Assen zet een belangrijke stap richting betere zorg, welzijn en ondersteuning aan haar inwoners. Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om te starten met Buurtkracht Assen: een nieuwe manier van werken waarbij hulp en ondersteuning dichtbij, overzichtelijk en in samenhang worden georganiseerd. Dit is een uitwerking van het bestuursakkoord ‘Dichtbij en Daadkrachtig’, waarin staat dat Assen toe wil naar minder loketten, minder bureaucratie en meer vertrouwen in de kracht van mensen en hun omgeving.
Met Buurtkracht Assen verandert er vanaf 2028 veel. Er komt één buurtteam per wijk, met vaste mensen die de buurt en de bewoners kennen. Ze bieden ondersteuning op maat, afgestemd op de persoonlijke situatie van inwoners. Daarbij ligt de nadruk op wat iemand wel kan, hoe inwoners elkaar meer kunnen helpen en welke rol hun sociale netwerk kan spelen. Wie hulp nodig heeft, krijgt die sneller. Zonder ingewikkelde formulieren of doorverwijzingen. De hulp is persoonlijk, praktisch en sluit aan bij het dagelijkse leven van mensen.
Wethouder Jan Broekema is enthousiast: “We willen dat inwoners zich gehoord voelen en weten waar ze terecht kunnen. Dus geen ingewikkelde routes langs loketten, maar één team in de wijk dat snel en goed helpt. Dat vraagt om vertrouwen, samenwerking en maatwerk. We bouwen daarmee verder op wat we de afgelopen jaren al samen in gang hebben gezet. In de buurtteams trekken ervaringsdeskundigen, vrijwilligers en professionals samen op. Zo zorgen we ervoor dat de ondersteuning aansluit bij wat inwoners echt nodig hebben.”
Samen verder bouwen
De afgelopen bestuursperiode is al veel verbeterd in de manier waarop Assen zorg en ondersteuning organiseert. Er zijn pilots uitgevoerd en er is onderzocht wat werkt. Buurtkracht Assen brengt dit samen. Als de gemeenteraad in september instemt, start de volgende fase: het verder vormgeven van Buurtkracht. Dit doen we niet alleen. We betrekken inwoners, zorg- en welzijnsorganisaties en maatschappelijke organisaties bij het maken van het uiteindelijke ontwerp. Dit versterkt niet alleen de kwaliteit van het ontwerp, maar we krijgen hiermee ook de juiste, praktijkgerichte input. Hiermee ontwikkelen we samen een aanpak die echt aansluit bij de behoeften in de stad. Ook gaan we aan de slag met een integrale aanbesteding, waarbij we een langdurig partnerschap willen aangaan.
Buurtkracht Assen sluit aan bij landelijke bewegingen, zoals het Zorgakkoord en de Hervormingsagenda Jeugd. Door eerder te helpen, beter te luisteren en meer samen te werken, voorkomen we dat problemen erger worden. Dat is goed voor inwoners én helpt de zorg en ondersteuning op de lange termijn betaalbaar te houden. We willen vanaf 2028 met Buurtkracht Assen starten.
assenstad drentsnieuws