Groen licht voor warmtenet in Assen

Groen licht voor warmtenet in Assen

Assen wil een warmtenet aanleggen in de wijken Lariks en Noorderpark. De gemeenteraad heeft op dinsdag 24 juni groen licht gegeven hiervoor. De werkzaamheden starten op z’n vroegst in 2027.

Uiterlijk 2050 stopt heel Nederland met het gebruik van aardgas voor het verwarmen van huizen, douchen en het bereiden van eten. Het is dus nu al verstandig om na te denken over een andere energiebron. Voor een aantal wijken in Assen is een warmtenet een goede oplossing, waaronder de wijken Lariks en Noorderpark.

Wat is een warmtenet?
Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Dit warme water verwarmt huizen en het warme water dat u nodig heeft uit de kraan. Hierdoor is een cv-ketel op gas of een eigen warmtepomp in huis niet meer nodig. Het warmtenet is een betaalbare en milieuvriendelijke optie in plaats van aardgas. Met betaalbaar wordt bedoelt dat u niet meer betaalt dan bij het gebruik van aardgas.

Waarom een gemeentelijk warmtebedrijf?
Assen kiest ervoor om zelf een warmtebedrijf op te richten. Zo zijn ze niet afhankelijk van commerciële energieleveranciers. Het gemeentelijk warmtebedrijf hoeft geen winst te maken. Zo houden ze warmte van het warmtenet betaalbaar voor alle inwoners.

Start in wijken Lariks en Noorderpark
Met de aanleg van het warmtenet willen ze beginnen in de wijk Lariks en een klein stukje Noorderpark. In drie fasen willen ze ongeveer 1.500 woningen aansluiten. Op dit moment is de planning nog niet definitief. Op de website van de gemeente vindt u meer informatie over wanneer ze in welke buurt willen beginnen.

Tiplijn