Zorgen om vis bij baggeren Vredeveldse eiland (Video)

Zorgen om vis bij baggeren Vredeveldse eiland (Video)

In opdracht van de gemeente Assen wordt het Vredeveldse eiland bouwrijp gemaakt.

Toch zijn er omwonenden die zorgen hebben over de aanpak van het eiland, en vooral over de manier hoe er wordt omgegaan met de vissen in de vijver rond het eiland. De gemeente heeft Arcadis de opdracht gegeven tot het bouwrijp maken van het eiland en het baggeren van de vijver.

Zorgplicht
Vanmorgen is Arcadis is door de provincie Drenthe gewezen op het feit dat de vijver vol zit met vis en de aannemer verantwoordelijk is voor de welzijn van deze dieren. Zij moeten zorgdragen voor het terugzetten van vis die op de wal zijn geraakt door het baggeren. Er is daarna een bootje door de vijver gevaren waar met een schepnet een aantal visjes zijn gevangen.

Visliefhebbers en omwonenden vertellen dat er onder andere veel karpers en snoeken in de vijver iztten. Deze dieren zijn nu in de winterrust en hebben een hele lage hartslag. De buurtbewoners maken zich grote zorgen over deze visstand.

Baggerwerk door vakman van Heuvelman-Ibis
Arcadis heeft voor deze baggerklus de hulp ingeroepen van Heuvelman-Ibus uit Delfzijl, waar hun vorige projectleider een nieuwe baan heeft gevonden. Heuvelman-Ibis weet goed hoe om te gaan met water en vissen, en doet al tientallen jaren actief dit soort bagger- en waterklussen. Het baggeren gaat voorzichtig. Verder heeft de gemeente Assen afgesproken dat alle bomen en overige natuur met zorg moeten worden behandeld, maar bouwrijp maken van een groeneiland kost altijd natuur.

Tiplijn