Kledingruil van jongerenpanel Oui We in De Nieuwe Kolk groot succes DNK

Kledingruil van jongerenpanel Oui We in De Nieuwe Kolk groot succes

Met een grote glimlach loopt één van de bezoekers van de kledingruil van jongerenpanel Oui We De Nieuwe Kolk weer uit. Ze is duidelijk tevreden met haar nieuwe gescoorde items. En dat is precies wat het jongerenpanel wilde bereiken. Want ook tweedehandskleding maakt blij en het is nog een stuk duurzamer ook. De kledingruil in De Nieuwe Kolk van afgelopen weekend mag dan ook een groot succes worden genoemd.

Het concept van de kledingruil was eenvoudig. Iedereen die kledingstukken inleverde, mocht hetzelfde aantal kledingstukken weer mee naar huis nemen. Daarnaast waren er verschillende workshops te volgen, bijvoorbeeld over het repareren of ‘pimpen’ van kleding. “Tijdens de kledingruil konden bezoekers leren wat ze moeten doen als er een knoop los zit of als er bijvoorbeeld een scheur in een broek zit”, legt Oui We-coach Wesley Withagen uit. Ook was het mogelijk om kleding te laten herstellen door fashionstudenten of een workshop ‘textiel verven’ te volgen.

Duurzaamheid belangrijke thema onder jongeren
Het jongerenpanel van De Nieuwe Kolk – met jongeren tussen de 16 en 22 jaar oud - bestaat nu twee jaar. Ieder jaar heeft het jongerenpanel andere leden. Dat levert natuurlijk ook ieder jaar nieuwe ideeën op. Duurzaamheid is een onderwerp dat onder jongeren veel leeft. Niet gek dus dat het panel met het idee kwam om een kledingruil te organiseren. “We hebben samen gekeken wat jongeren belangrijke thema’s vinden en wat activiteiten zijn waar ze zelf ook graag heen gaan”, vertelt Withagen over de totstandkoming van de kledingruil.

“Evenementen met maatschappelijke waarde”
Het jongerenpanel is opgericht om jongeren meer te kunnen betrekken bij de invulling en het organiseren van de activiteiten binnen De Nieuwe Kolk. “De Nieuwe Kolk is een plek voor iedereen”, onderstreept Withagen. “Vaak zien jongeren Assen als een saaie plek, waar niet zoveel te doen is. Dat is echter niet waar. Vooral op het gebied van cultuur is er met onder andere De Nieuwe Kolk, Podium Zuidhaege en Garage TDI veel aanbod. Er is veel te doen en er zijn veel mogelijkheden om zelf wat te organiseren. Met Oui We helpen we daaraan mee. Het geeft jongeren de kans om evenementen te organiseren met maatschappelijke waarde.”

Tiplijn