Leerlingen Lariks organiseren grote Model United Nations-bijeenkomst

Leerlingen Lariks organiseren grote Model United Nations-bijeenkomst

Op 15 februari vindt van 08.30 tot 17.00 uur in Podium Zuidhaege in Assen een grote Model United Nations- bijeenkomst (MUN) plaats, georganiseerd door leerlingen uit vwo 6 van locatie Lariks van CS Vincent van Gogh.

Tijdens deze bijeenkomst ervaren 130 leerlingen van de Asser school en het Carmelcollege in Emmen hoe de organen van de Verenigde Naties in z n werk gaan.

Het is voor het eerst dat er in Noord-Nederland zo n grote MUN-bijeenkomst wordt georganiseerd. Tijdens dit MUN doen ook havoleerlingen mee die tweetalig onderwijs volgen. Uitzonderlijk, want normaal gesproken worden dergelijke modelbijeenkomsten alleen georganiseerd voor vwo-leerlingen. Sectorleider Klaas Bijl: Dit is een uniek evenement in onze regio; een MUN georganiseerd door en voor tto-leerlingen. En nu niet alleen voor vwo-leerlingen, maar ook voor de leerlingen in havo 5 van het tweetalig onderwijs. Ik ben er trots op dat onze leerlingen dit zo groots organiseren! 

De dag wordt geopend door Hugo G. von Meijenfeldt van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarna gaan de leerlingen uiteen in ongeveer 50 delegaties, binnen vijf commissies. Elke commissie buigt zich over een specifiek onderwerp, bijvoorbeeld de plastic soep of nucleair wapengebruik. De hele dag worden er commissievergaderingen gesimuleerd en om 16.00 uur vindt de sluitingsceremonie plaats waar awards worden uitgereikt. De drie beste delegaties van elke commissie ontvangen dan een speciaal certificaat.

De leerlingen van CS Vincent van Gogh en het Carmelcollege hebben onlangs een trainingsdag gevolgd, waar ze zijn klaargestoomd voor deelname aan deze unieke bijeenkomst. Jeska de Jong uit vwo 6 van Lariks is druk in de weer geweest om dit evenement te organiseren voor beide scholen: We hebben veel tijd gestoken in de organisatie en we hebben er ontzettend veel zin in. Ik denk dat het niet alleen een hele interessante dag maar vooral ook een leuke dag gaat worden! 

Tiplijn