Oorlogsgravenstichting bestaat 75 jaar en vertelt verhaal over Ibrahim Asem, overleden in Assen

Oorlogsgravenstichting bestaat 75 jaar en vertelt verhaal over Ibrahim Asem, overleden in Assen

De Oorlogsgravenstichting bestaat dit jaar 75 jaar. Een oorlogsgraf klinkt natuurlijk heel beladen, dus is een 75-jarig jubileum een reden om te vieren? De stichting denkt van wel. Want herdenken is meer dan achteromkijken. Het is een manier om verder met elkaar in gesprek te gaan. Want achter elke steen schuilt een persoonlijk verhaal.

Het verhaal van iemand die wordt gemist. Deze verhalen stelt de oorlogsgravenstichting komend jaar centraal. Iedere week staan zij voor één oorlogsslachtoffer stil bij zijn of haar geboortedag. Lang zouden zij leven .

Dit doen zij op de website, op social media maar ook door het plaatsen van bordjes met een QR code bij het graf of een markante plaats uit het leven van het oorlogsslachtoffer. Een korte film vertelt het verhaal van de bijzondere man of vrouw op de dag dat hij of zij jarig zou zijn geweest.

Ibrahim Asem
Deze week vertellen zij het verhaal van de Syriër Ibrahim Asem, geboren op 7 januari 1924 te Damuscus, overleden op 9 april 1945 in Assen en begraven op het ereveld van de militaire begraafplaats bij Kapelle. Korte film Ibrahim Asem zie onder de tekst.

Tijdens Operatie Amherst werden Franse parachutisten in Drenthe gedropt. Het doel van deze operatie was om het Canadese leger te ondersteunen bij de bevrijding van Noord-Nederland. De Syriër Ibrahim Asem was onderdeel van deze Franse troepen en landde in de nacht van 7 op 8 april 1945 in Drenthe.

Ibrahim Asem werd op 7 januari 1924 geboren in Damascus in Syrië, wat op dat moment een protectoraat van Frankrijk was. Na de Franse capitulatie in 1940 kwam Syrië onder controle van Vichy-Frankrijk. Dit veranderde in juli 1941 toen het Britse leger en de Vrije Franse Strijdkrachten het gebied overnamen.

Het was in deze omstandigheden dat Ibrahim Asem zich in september 1942 aansloot bij de Vrije Franse Strijdkrachten waarna hij in 1943 onderdeel werd van de Britse Special Air Service (SAS). In de nacht van 7 op 8 april 1945 werd hij samen met 701 andere Franse parachutisten gedropt in Drenthe tijdens Operatie Amherst. De opdracht van de parachutisten was om contact te maken met het verzet, bruggen veilig te stellen en bovenal om te zorgen voor verwarring en onrust onder het Duitse leger. Dit alles om ervoor te zorgen dat de Canadese troepen het noorden van Nederland snel en gemakkelijk konden bevrijden.

In verschillende kleine groepen werden de parachutisten door heel Drenthe gedropt. De groep van Asem kwam echter op de verkeerde plek terecht en raakte op weg naar de juiste bestemming opgesplitst. Om te ontsnappen aan het zicht van Duitse troepen verstopte Asem zich samen met zes andere soldaten in een schuur.

De dag erna werden Asem en zijn groep door Duitse soldaten ontdekt en brak een vuurgevecht uit. Het rieten dak van de schuur werd in brand geschoten en stortte in. Drie Fransen verbrandden hierdoor levend. Drie anderen parachutisten, waaronder Asem, werden achter de schuur doodgeschoten. Slechts één Fransman wist te ontsnappen.

Oorlogsgravenstichting