Paarse Vrijdag op Dr. Nassau College Penta in Assen

Paarse Vrijdag op Dr. Nassau College Penta in Assen

Paarse Vrijdag is dé grote actiedag van de GSA (Gender & Sexuality Alliance). Door elk jaar op de 2e vrijdag in december de school paars te kleuren, zet de GSA zich in voor seksuele- en gender-diversiteit als norm.

Naast een belangrijke zichtbaarheid-actie, is Paarse Vrijdag ook bij uitstek een goed moment om in de les aandacht te besteden aan seksuele- en gender-diversiteit, bijvoorbeeld bij biologie, bij Nederlands of bij welk vak dan ook.

Sinds dit schooljaar heeft de locatie Penta van het Dr. Nassau College ook een GSA. Een club leerlingen die worden ondersteund door 2 collega s: Dhr. R. Hut en mevr. N. Meijer die het belangrijk vinden dat Penta een veilige plek is voor alle leerlingen. Of je nu homo, lesbisch, biseksueel, transgender of zelfs hetero bent. Penta wil een school zijn waarin je jezelf kan zijn en je dat ook mag uiten.

Dit jaar is Paarse Vrijdag op 10 december. Op Penta willen ze dat niet zomaar voorbij laten gaan. In de dagen voor Paarse Vrijdag zien alle leerlingen de veelvuldig bekroonde (Drentse) film Anders. Ze gaan de film aan de hand van een lesbrief samen met hun mentor bespreken.

Op vrijdag is er voor iedere leerling in de eerste pauze (10.30-10.50 uur) een paarse cup cake. Bij de kraampjes kan je in gesprek gaan met leden van de GSA en je nagels paars laten lakken. Er is een prijsvraag waarmee een leuk paars prijzenpakket is te winnen. Leraren schrijven met een paarse stift op de whiteboard. Leraren die een speciale button dragen laten zien dat ze die dag in hun les de Paarse Vrijdag aandacht zullen geven.

In de tweede pauze (12.20  12.45 uur) wordt er de inclusieve regenboogvlag gehesen. Een vlag waarmee ze aan iedereen laten zien dat Penta een school is voor iedereen. De vlag zal het hele jaar blijven hangen.

Tiplijn