Bekende namen tijdens de 13e editie Kunst aan de Vaart

Bekende namen tijdens de 13e editie Kunst aan de Vaart

Voor de dertiende keer presenteert Kunst aan de Vaart in het weekend van 14 en 15 september werk van ruim 60 kunstenaars op 40 locaties aan de Asser Vaart die naar verwachting weer duizenden bezoekers zullen trekken.

Opnieuw is er een uitgebreid programma met dit jaar op vrijdagavond een openingsperformance door Daniëlla Davidson aan de kop van de Vaart. Daarnaast zijn er diverse activiteiten in en om de Vaart én in de extra tentoonstelingsruimte van Kunst aan de Vaart in KINK.

Tegenbeeld
Dit jaar is Kunst aan de Vaart georganiseerd vanuit het thema Tegenbeeld: ogenschijnlijke tegenstellingen komen in het weekend samen en vormen nieuwe beelden en ervaringen. Gevestigde kunstenaars & aanstormend talent, beeld & taal, stilte & klank en abstract & realistisch leiden tot een bijzondere beleving van kunst.

Grote namen
Tijdens het weekend van Kunst aan de Vaart treden er twee artiesten van formaat op in KINK, de tentoonstellingruimte van Kunst aan de Vaart in De Nieuwe Kolk.

Concert door Lavinia Meijer
Op zaterdag geeft de bekende harpiste Lavinia Meijer een aantal concerten in Kink, waar Albert Geertjes en Sarianne Breuker hun werk tentoonstellen. Zij verbindt hierbij beeld aan geluid.

Lavinia Meijer (1983), winnares van de Nederlandse Muziekprijs 2009, is een van de meest veelzijdige harpisten van deze tijd. Na haar debuut in Carnegie Hall in New York in 2007 wordt ze regelmatig uitgenodigd om als soliste op te treden in Europa, Azië en Amerika. Ze werkte samen met bekende componisten als Philip Glass (Koyaanisqatsi, the Hours) en Ludovico Einaudi (Intouchables, Black Swan) en deelde met hen het podium, alsook met de legendarische Iggy Pop. Haar albums worden wereldwijd uitgebracht (Channel Classics, Sony Classics) en zijn bekroond met een Edison Award en een gouden-en platina-status.

De concerten worden zaterdag gegeven om 13:00, 14:30 en 16:00 uur.

Dichtkunst door Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja
Op zondag 15 september draagt Tsead Bruinja, de Zevende Dichter des Vaderlands gedichten voor uit eigen werk en maakt hierbij de koppeling tussen woord en beeld.

Tsead Bruinja (Rinsumageest, 1974) is dichter en woonachtig te Amsterdam. In 2019 en 2020 is hij Dichter des Vaderlands van Nederland. De 44-jarige Friese Amsterdammer werd gekozen door een benoemingscommissie van kenners en dichters. Hij zal de komende twee jaar gedichten schrijven bij nationale gebeurtenissen en optreden als ambassadeur van de poëzie.

Tsead draagt zondag voor om 13:00, 14:30 en 16:00 uur. De toegang tot alle voorstellingen is gratis.

Kunst en muziek in en aan de Vaart
Met de plaatsing van de auto Work-in-Progress van Albert Geertjes en de tewaterlating van de stapeling van kunstenares Gejan Stol is al duidelijk geworden dat er een grote diversiteit aan kunst te zien is in en aan de Vaart. Daarnaast hebben bewoners voor het weekend hun huiskamers en tuinen vrij gemaakt om te dienen als expositieruimte voor de ruim 60 deelnemende kunstenaars en de grote aantallen bezoekers bij hen thuis te ontvangen. De exposerende kunstenaar is aanwezig om in gesprek te gaan of vragen te beantwoorden.

Ook de muziekliefhebbers worden dit jaar weer bediend. Jonge professionele musici en studenten van het Prins Claus Conservatorium dragen zorg voor sfeer langs de Vaart met jazz, strijkmuziek, (aria)zang vanaf balkons en trompetgeluid in diverse ensembles, duos en een kwartet.

Online veiling door Catawiki
Ruim 35 van de kunstwerken die te zien zijn tijdens Kunst aan de Vaart zullen evenals vorig jaar tijdens het evenement geveild worden door het online veilinghuis Catawiki. In 2017 gebeurde dit voor het eerst en inmiddels worden de kunstwerken al gekocht door liefhebbers van over de hele wereld.