• za 23 feb 2019 14:00

  Andy Griffiths bezoekt DNK met waanzinnige boomhut boekpresentatie

  Speciaal om zijn nieuwe boek ‘De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen’ te promoten komt Australische auteur Andy Griffiths naar Nederland. Op zaterdag 23 februari geeft hij een interactieve boekpresentatie in De Nieuwe Kolk. Hiermee is DNK een van de slechts vijf locaties in Nederland die de populaire auteur aandoet. De waanzinnige boomhut. Wie kent het niet? De boekenserie is waanzinnige populair in de wereld van de jeugdliteratuur. Elk nieuw deel van de serie – waarvoor weer 13 nieuwe verdiepingen op de boomhut worden gebouwd – is een hit. Auteur Andy Griffiths komt nu met het nieuwste boek uit de serie: ‘De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen’. Speciaal om dit boek te promoten komt Griffiths naar slechts enkele locaties in Nederland, waaronder DNK. Op zaterdag 23 februari geeft Griffiths samen met Nederlandse vertaler en schrijver van kinderboeken Edward van de Vendel een interactieve presentatie rondom zijn nieuwe boek. Bezoekers kunnen Andy Griffiths het hemd van het lijf vragen en ook gelijk zijn boek aanschaffen bij boekhandel Rapunsel, die tevens aanwezig is tijdens deze waanzinnige middag. Uiteraard hoort daar ook een signeersessie van Griffiths bij.
 • zo 24 feb 2019 12:30

  Keramiekdemonstratie Carolein Smit op 24 februari

  Op zondag 24 februari verruilt Carolein Smit haar atelier voor een atelier in het Drents Museum om bezoekers een unieke kijk in de kunstenaarskeuken te geven. In de doorlopende demonstratie, van 12.30 tot en met 16.30 uur, is te zien hoe zij te werk gaat. Haar atelier in het Drents Museum bevindt zich deze dag in de ruimte voor Grandcafé Krul. De demonstratie is gratis te bezoeken voor mensen met een geldig entreebewijs van het Drents Museum. Na afloop is er de mogelijkheid om met de kunstenaar in gesprek te gaan en om Smits tentoonstelling L’amour fou te bekijken. Carolein Smit Smit heeft haar opleiding van 1979 tot 1984 gevolgd aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost in Breda. Ze is begonnen als tekenaar en is later internationaal doorgebroken als keramist. In 1999 ontving ze de Keranova prijs voor autonome sculptuur. Vooral de spanning tussen schuld en onschuld, macht en onmacht en leven en dood inspireren haar tot het maken van haar beelden. De tentoonstelling L’amour fou Het werk van Carolein Smit is niet eerder vertoond in een Nederlands museum. Haar werk van de afgelopen vijf jaar staat centraal in deze tentoonstelling. De beelden van Carolein Smit zijn gedetailleerd, kleurrijk en opvallend door hun materiaalbehandeling en experimentele uiterlijk. De tentoonstelling L’ amour fou is tot en met 3 maart 2019 te zien.
 • zo 24 feb 2019 14:30

  Automuseum en ‘meisjes Gans’ in Asser Praat

  De laatste aflevering van Asser Praat van dit seizoen wordt een extra muzikale. De praatshow over Assen en hoe het daar allemaal zo gekomen vult zondag 24 februari de Rabozaal van theater De Nieuwe Kolk. Het muzikale duo Van Luie Kees is opnieuw van de partij met speciaal voor de praatshow geschreven liedjes. Deze keer komt ook het Asser popkoor Première zich presenteren, uiteraard met een historisch lied. Presentatoren Bernd Otter en Kars Klok verwelkomen verder Sascha en Jenny Gans op het podium om te vertellen over hun jeugd aan de Gedempte Singel en zeer ruime omstreken. Hoofdgast is Johan van Nimwegen, oud-eigenaar van het jammerlijk verdwenen Asser Automuseum. Asser Praat is een gevarieerd programma met wisselende onderwerpen, veelal verluchtigd met beelden van vroeger. Deze keer onder meer het Wilhelmina Ziekenhuis. De Tweede Wereldoorlog krijgt aandacht in een bijdrage van het Dr. Nassau College over Benno ter Berg. De miniquiz en de column van Bert Naarding zijn al niet meer weg te denken, dus ook die komen langs. Dit alles gebeurt in een gemoedelijke sfeer, waarbij meepraten op prijs wordt gesteld. Asser Praat begint om 14.30 uur. Kaarten zijn te bestellen op de website dnk.nl of bij de kassa van het theater.
 • zo 24 feb 2019 16:00

  Jongenskoor Dalfsen zingt in de Adventskerk

  Van de Choral Evensongs, die dagelijks in de beroemde Engelse kathedralen opklinken, kunnen ze in de Adventskerk in Assen af en toe iets meebeleven. In de maandelijkse kerkmuziekserie Muscia Pro Deo volgt een aantal vieringen vorm en opzet van de evensongs. Deze evensongs zijn vrijwel geheel gezongen. Ze zijn vanwege de hoogwaardige Engelse kerkmuziek ook hier geliefd. Voor de Evensong op 24 februari is opnieuw Jongenskoor Dalfsen uitgenodigd om de muzikale invulling te verzorgen. Jongenskoor Dalfsen staat onder leiding van Henk Ophoff, die zich gespecialiseerd heeft in de Engelse koortraditie. De koorschool voor jongens en mannen uit Dalfsen maakt momenteel een positieve ontwikkeling door en is bezig steeds bekender te worden in Nederland. In de afgelopen jaren heeft het koor verschillende grote koorwerken uitgevoerd, zoals het Requiem van Fauré en het Requiem van Duruflé en de Johannes Passion van Bach. Erg geliefd bij groot publiek zijn de jaarlijkse uitvoeringen met de Christmas Carols. Op het programma van de Evensong in Assen staan enkele Bach-koralen uit de Mattheus Passion (vanwege zondag Sexagesima), de Versicles and Responses van Oxley, het Magnificat and Nunc Dimittis in F van G. Dyson. Verder klinkt de anthem Do not be afraid van Ph. Stopford. Uiteraard worden er met de aanwezigen ook enkele hymns gezongen. De vaste organist Wietse Meinardi verzorgt de begeleiding. In het verleden werkte hij geregeld samen met Henk Ophoff. Liturg in deze dienst is Machteld Koning. De Evensong begint zondag 24 februari om 16.00 uur in de Adventskerk, Lindelaan 49 in Assen. De entree is zoals gebruikelijk gratis, wel is er een collecte.
 • di 26 feb 2019 17:00

  Inloopbijeenkomst ontwerpbestemmingsplan De Klenckestraat

  Al een tijd liggen er plannen voor de bouw van 12 woningen op het sloopterrein van de voormalige Willem Alexanderschool aan de Klenckestraat. Het terrein is op dit moment nog tijdelijk ingericht voor moestuinen en speelgelegenheid. Gemeente Assen heeft een bestuurlijke opgave om woningen te bouwen in de stad. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met woningbouw aan de Klenckestraat. Om de woningbouw mogelijk te maken is een ontwerpbestemmingsplan opgesteld. Dit plan ligt vanaf woensdag 20 februari ter inzage. Meer weten? U bent van harte welkom op de inloopbijeenkomst op dinsdag 26 februari in de Maranathakerk aan de Nobellaan 140. Dit kan tussen 17.00 en 19.00 uur. In deze bijeenkomst kunt u tekeningen bekijken en in gesprek gaan met projectmedewerkers. Verder bespreekt de gemeente graag enkele ideeën met u voor een vervangende speelplek of moestuin. Ook bouwbedrijf Fijn Wonen is op deze avond aanwezig.
 • di 26 feb 2019 20:00

  Derde Dinsdag met Jan Peter Balkenende

  Dinsdag 26 februari komt niemand minder dan voormalig minister-president Jan Peter Balkenende spreken tijdens de Derde Dinsdag. Deze editie staat namelijk in het teken van duurzaamheid, iets waar Balkenende zich met hart en ziel voor inzet. Het publiek krijgt alle ruimte om vragen te stellen. Op 26 februari staat de Derde Dinsdag in het teken van duurzaamheid. Niemand minder dan voormalig minister-president Jan Peter Balkenende vertelt over het bereiken van een groener Nederland. Iedere maand staat het maatschappelijk relevante programma ‘Derde Dinsdag’ van DNK in het teken van een nieuw actueel thema, met een landelijk bekende spreker. Ditmaal de beurt aan Balkenende. Jan Peter Balkenende – hoogleraar aan de Erasmus University Rotterdam, externe adviseur bij EY (voorheen Ernst & Young) én voorzitter van de ‘Dutch Sustainable Growth Coalition’ – neemt ons tijdens deze Derde Dinsdag bij de hand naar een duurzamere samenleving. Hoe bouwen we aan een toekomstbestendige wereld en hoe zorgen we ervoor dat de opwarming van de aarde beperkt wordt? Dit allemaal richting één belangrijk doel: een groener, duurzamer Nederland. Meer informatie: dnk.nl Juliette Polak - Fleur Koning
 • za 02 mrt 2019 11:00

  Repair Café Assen op 2 maart in Kloosterveen

  Op 2 maart is er in het MFA van Kloosterveste weer een Repair Café. Op de maandelijkse bijeenkomst van het Repair Café Assen komen bezoekers met kapotten kleren, meubels of apparaten om die samen met handige vrijwilligers weer bruikbaar te maken. De meeste mensen missen de kennis om bij storingen met huishoudelijke voorwerpen te weten wat er precies mis is. Daardoor zijn ze geneigd producten weg te gooien, terwijl in het Repair Café blijkt dat veel problemen wel degelijk opgelost kunnen worden. Niet alleen scheelt dat grondstoffen, fabricage, transport en afval, maar ook in de portemonnee. Zoals iedere eerste zaterdag van de maand is het Repair Café Assen er weer op 2 maart van 11.00 tot 16.00 uur in de MFA in het winkelcentrum Kloosterveste. Een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd, de parkeergarage is gratis.
 • zo 03 mrt 2019 14:00

  Lezing door oud-topschaatser Beorn Nijenhuis in Drents Museum

  Welke eigenschappen heb je nodig om topsport te kunnen bedrijven? En hoe kan het dat sommige mensen wel enthousiast worden van het rijden met een hoge snelheid over een circuit en anderen niet? Op zondag 3 maart om 14.00 uur is oud-topschaatser en neurowetenschapper Beorn Nijenhuis te gast in het Drents Museum. Tijdens zijn lezing The neuroscience of risk-taking vertelt Nijenhuis waarom mensen het gevaar opzoeken en welke neurologische factoren bepalend zijn voor succes. Aanleiding van de lezing is de expositie over de succesvolle zijspancoureur Egbert Streuer. De lezing is gratis toegankelijk voor mensen met een geldig entreebewijs van het Drents Museum en vindt plaats in de Statenzaal. Reserveren is niet mogelijk, vol = vol. The neuroscience of risk-taking Tijdens de lezing besteedt Beorn Nijenhuis aandacht aan neurowetenschappelijke ontdekkingen. Hij is buitengewoon gefascineerd door de systemen in het lichaam die leiden tot het nemen van risicovolle beslissingen. Waar komt dit risicovolle en bijna agressieve gedrag vandaan? Wat is bijvoorbeeld de invloed van hormonen op het gedrag van mensen? Succesvolle coureurs hebben zeer rationele, bijna abstracte redenen om deze gevaarlijke risico’s te nemen. Niet het geld, de roem of eer is waar het om draait. Opvallend is dat onze grootste (sport)helden moed tonen en toch hun hersens erbij houden. Nijenhuis vertelt in zijn lezing over risicovol gedrag en hoe dit vanuit neurowetenschappelijk perspectief verklaard wordt. Hierbij betrekt hij ook eigen ervaringen uit zijn sportcarrière. Beorn Nijenhuis Voormalig topsporter Beorn Nijenhuis (1984) is geboren in Canada en is als kind naar Nederland verhuisd. Daar begon hij zijn carrière als professioneel schaatser. Onder meer deed hij mee aan de Olympische Spelen in Turijn (2006) op de 500 en 1.000 meter. Naast zijn sportcarrière ging hij zich verdiepen in literatuur en filosofie. Aan de Universiteit van Utrecht behaalde Nijenhuis zijn Bachelor in Neuroscience and Psychology en zijn master in Neuroscience. Tentoonstelling Egbert Streuer De aanleiding voor de lezing is de tentoonstelling Egbert Streuer - Nederlands meest succesvolle wegracecoureur. De tentoonstelling is een ode aan de Drentse snelheidsduivel Egbert Streuer (1954) die in zijn carrière maar liefst 22 Grand Prix-overwinningen wist te behalen. Maar bovenal viel hij op door zijn uitzonderlijke sportprestaties: drie keer wereldkampioen met bakkenist Bernard Schnieders in de zijspanklasse en twee maal winnaar van de TT in Assen. De tentoonstelling is tot en met 1 september 2019 te zien.
 • do 07 mrt 2019 20:30

  Jan Terlouw te gast bij Martin Šimek in DNK

  Op donderdag 7 maart komt Martin Šimek naar Theater DNK met zijn theatervoorstelling ‘Šimek ontmoet …’. Voor dit programma interviewt Šimek verschillende gasten. Tijdens de editie in DNK is zijn gast niemand minder dan auteur Jan Terlouw. Al jaren interviewt Martin Šimek voor radio en televisie vele bekende en ‘gewone’ mensen over hun diepste zielenroerselen, motieven, angsten en verwachtingen. Invoelend, begripvol, meegaand en soms tegendraads ontlokt Šimek reacties waar zijn gasten zelf van opkeken. Jan Terlouw Jan Terlouw debuteerde in 1970 als kinderboekenschrijver met Pjotr en Oom Willibrord. Naast zijn carrière als jeugdboekenschrijver was hij actief in de politiek. Hij was onder meer fractievoorzitter van D66, minister van economische zaken, Commissaris van de Koningin in Gelderland en senator van de Eerste kamer. Meer informatie via dnk.nl.
 • za 09 mrt 2019 21:00

  Gloednieuw dansfestival DISCO Wonderland in Assen

  Zaterdag 9 maart is Assen het walhalla voor danceclassics. Disco Wonderland gaat dan van start. Verwacht de hele avond kneiters van hits uit de afgelopen decennia aan elkaar gedraaid door top dj's. In het najaar van 2018 beleefde een gloednieuw dansfeest haar première. Het streven: Er moet gedanst worden, je moet een gezellige avond uit hebben en oh ja, er moet gedanst worden! En gedanst werd er, en hoe! Nadat de deuren van de eerste editie van Disco Wonderland openden, stond de verlichte dansvloer in no-time vol. Disco Wonderland komt nu met een volgende editie. Schrijf daarom zaterdag 9 maart alvast met pen in je agenda en noteer met potlood de zondagochtend erna ook maar vast, want nadat je een avond met dj Hans Stroeve hebt doorgebracht weet je dat je even de tijd nodig hebt om bij te komen. Kaarten zijn verkrijgbaar via deze website (Early bird tickets zijn inmiddels uitverkocht).
 • ma 11 mrt 2019 19:00

  Wilhelmina Ziekenhuis en Robijn huijs organiseren borstkankercafé

  Borstkankercafé Wilhelmina Ziekenhuis Assen en Robijn huijs organiseren op maandag 11 maart een Borstkankercafé bij Zusjes de Boer in Assen. Het is een avond over de (psychosociale) gevolgen van borstkanker. Een avond met lotgenoten, medewerkers van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en vrijwilligers van Robijn huijs. Tijdens de avond is er alle ruimte voor het uitwisselen van ervaringen. Verhaal delen Wil je jouw verhaal delen? Geef je dan op via [email protected] Er is ruimte voor ongeveer 4 sprekers. Als ze meer aanmeldingen krijgen, plaatsen ze je op de reservelijst en/of voor een volgende keer. Vragen Mensen hebben allerlei vragen, zoals bijvoorbeeld: Wat doet borstkanker met je? Bij wie kun je terecht met vragen? Heb je steun in je omgeving of sta je er alleen voor? Er is die avond alle ruimte voor lotgenotencontact én de verhalen van de sprekers. Praktische informatie Ze zijn die avond te gast bij Zusjes de Boer, Markt 13 in Assen. De avond begint om 19:00 uur en het duurt tot ongeveer 21:30 uur. Belangstelling? Meld je aan via [email protected]
 • zo 17 mrt 2019 19:30

  The Psalm Project komt naar Assen

  Op zondag 17 maart komt de band ‘The Psalm Project’ naar Assen. Ze zullen in Peelo om 19.30 uur een sfeervol en verrassend concert geven in de kerk ‘Het Noorderlicht’. Dit concert maakt deel uit van hun ‘Psalm Pasen tour’ die ze door het land heen uitvoeren. De concerten van The Psalm Project zijn inmiddels een begrip in Nederland. Met een eigentijdse vertaling van de psalmen worden de bezoekers getrakteerd op een sfeervol en verrassend concert. Jong en oud zullen aangesproken worden door prachtige liederen die de band ten gehore zal brengen. Het geheel wordt afgewisseld met verhalen, luisterliederen en momenten om mee te zingen. Het concert duurt 75 tot 90 minuten zonder pauze. Toegang is gratis, maar kaarten moeten wel vooraf gereserveerd worden via zingenindekerk.nl.
 • za 23 mrt 2019 10:30

  Wilhelmina Ziekenhuis in Assen houdt kraammarkt

  Zaterdag 23 maart wordt er weer een kraammarkt georganiseerd in de centrale hal van het WZA. Zoals altijd zijn er veel leuke verkoopstands te bekijken van babykleding en kadootjes, kinderopvang- en kraamorganisaties en (borst)voedingsdeskundigen en zwangerschapscursussen. Daarnaast zijn er stands met diverse producten voor zwangeren, jonge moeders en baby's. Maar ook voor (toekomstige) vaders, opa's en oma's zijn er veel leuke stands. Let op: voor de eerste 150 bezoekers ligt een goedgevulde goodiebag klaar bij de stand van de kraamafdeling C0.
 • za 30 mrt 2019 13:30

  Laagdrempelig orgelconcours voor jongeren in Assen

  De orgelkring Assen organiseert op zaterdag 30 maart een concours voor jongeren van 8 t/m 18 jaar op het Steendamorgel in kerkelijk centrum De Bron te Assen. Iedere jongere die orgel, piano of keyboard speelt mag meedoen. De deelnemers mogen één of twee genoteerde stukken spelen naar eigen keuze, van in totaal maximaal 8 minuten. Dit kunnen zowel orgel- als pianostukken zijn. Ook kunnen jongeren meedoen in de categorie ‘duospel’. Daarvoor gelden dezelfde regels: maximaal twee stukken van in totaal hooguit 8 minuten. Jongeren kunnen zich opgeven via de site van de Orgelkring Assen, waarop ook meer informatie is te vinden. De deelnemers worden in één van de twee leeftijdsgroepen ingedeeld: van 8 tot en met 12 jaar of van 13 tot en met 18 jaar. Inschrijven kan tot maandag 4 maart. Juryleden zijn de organisten Euwe en Sybolt de Jong, die naast hun solopraktijk ook bekend zijn om hun samenspel op orgel. Zij zullen de middag besluiten met een kort vierhandig programma. Het concours is gratis toegankelijk voor publiek en begint om 13.30 uur.
 • za 30 mrt 2019 19:30

  BoekenFEST’19 met bekende superhelden in DNK

  Op zaterdag 30 maart viert DNK het leukste festival van het jaar: BoekenFEST’19. Dit jaar gehuld in wapperende rode cape en met bekende superhelden, want BoekenFEST’19 staat in het teken van ‘Super(wo)man’. De line-up is dan ook extra bijzonder met supervrouwen- en mannen als Daphne Deckers, Aaf Brandt Corstius, Ronald Giphart, Bobbi Eden, Özcan Akyol en Lévi Weemoedt. Het BoekenFEST wordt in samenwerking met het Drents Museum georganiseerd. In Amsterdam wordt de landelijke Boekenweek afgetrapt met het welbekende Boekenbal maar in de Drentse hoofdstad gaat dat net íets anders; daar sluit DNK de Boekenweek namelijk feestelijk af met het BoekenFEST. Een sfeervol festival bomvol bekende schrijvers, liveoptredens, swingende muziek, culinaire versnaperingen en bovenal boeiende verhalen. In elke hoek van DNK is wel iets bijzonders te beleven en verschijnt de een na de andere superheld ten tonele. Bekende ‘superhelden’ op het BoekenFEST Het thema van BoekenFEST’19 is ‘Super(wo)man’, een knipoog naar het landelijke boekenweekthema ‘De moeder, de vrouw’ waar de nodige commotie over ontstaan is. De line-up in Assen bestaat dan ook uit supervrouwen- én mannen zoals Daphne Deckers, Aaf Brandt Corstius, Ronald Giphart, Bobbi Eden, Özcan Akyol en Lévi Weemoedt. Met podia als ‘Krypton Stage’, ‘Metropolis Stage’ en de ‘Daily Planet Stage’ wordt DNK omgetoverd tot een echte Supermanwereld. Naast de optredens, livemuziek en culinaire versnaperingen is ook de tentoonstelling ‘De Moeder de Vrouw’ van het Drents Museum te bewonderen in KINK. Meer informatie en tickets via de website.