Dakloze man bekent brandstichting in centrum Assen
112

Dakloze man bekent brandstichting in centrum Assen

Een 42-jarige dakloze man uit Assen heeft bekend dat hij meerdere keren brand heeft gesticht aan de Havenkade en de Noordersingel de stad. De eerste twee keer bleef het bij beschadigingen aan de pui van een grillroom en een vlag, de laatste keer ging een busje in vlammen op.

De bedrijfsbus stond op de avond van 14 december geparkeerd bij de OndernemersFabriek, een verzamelgebouw voor ondernemers, aan de Havenkade. Ik was dronken en onrustig. Ik heb het gedaan door eerst een plastic zak in brand te steken , vertelde de van oorsprong Somalische man vanochtend in de rechtbank in Assen.

Door de brand raakten twee auto s die naast het busje stonden beschadigd. De auto s stonden vlakbij de gevel van het pand, waardoor er levensgevaar is ontstaan voor mensen die er op dat moment waren, vindt het Openbaar Ministerie.

Drankverslaafd en psychische problemen
Ook de eerdere brandjes, waarbij de schade beperkt bleef, had hij gesticht terwijl hij dronken was, vertelde de dakloze man. Hij was ook dronken toen hij afgelopen najaar een ruit aan de Havenkade intrapte. De man was veel in die omgeving, omdat hij er in een daklozenopvang zat.

De man, die vanwege de oorlog in Somalië in 1995 naar Nederland is gevlucht, is niet alleen drankverslaafd, hij heeft ook psychische problemen. De rechtbank zou de strafzaak vandaag inhoudelijk behandelen, maar besloot er na een uur toch mee te stoppen, nadat zijn advocaat en de officier van justitie daarom vroegen.

Tbs?
De reclassering heeft geadviseerde hem te veroordelen tot tbs met dwangverpleging vanwege zijn stoornissen en omdat hij niet vrijwillig zou willen meewerken aan een behandeling. Dat klopt volgens zijn advocaat niet; dat wil hij wél. De rechtbank wil nu dat de reclassering opnieuw met de man in gesprek gaat. Dan kan ook gekeken worden naar de lichtere tbs-variant: tbs met voorwaarden.

Wanneer de zaak verder gaat, is nog niet bekend.

Tekst: Annemiek Meijer/ADP

Erik Smit