Verdachte in groot witwasonderzoek uit Assen vrijgelaten
112

Verdachte in groot witwasonderzoek uit Assen vrijgelaten

In het onderzoek naar witwassen en BTW-fraude, waar dinsdag 13 september negen mensen zijn aangehouden en meerdere doorzoekingen hebben plaatsgevonden, heeft het OM aan het eind van de middag één verdachte vrijgelaten. Het gaat om een 33-jarige man uit Assen. Hij blijft wel verdachte in het onderzoek.

De overige acht verdachten zitten nog vast. De huidige periode van inverzekeringstelling kan met toestemming van de rechter-commissaris in Assen met nog eens drie dagen worden verlengd. Dit is om de politie en de FIOD in de gelegenheid te stellen de verhoren af te ronden.

De verdachten zitten nog in beperkingen. Dat betekent dat zij alleen met hun advocaat contact mogen hebben.

Invallen
De FIOD is dinsdag meerdere woningen in Drenthe, Groningen en Brabant binnengevallen. Tenminste twee woningen in Gasteren werden onderzocht. Hier werden verschillende goederen, waaronder een golfkar en crossmotor in beslag genomen. Ook in Smilde is een pand binnen gevallen.

In totaal zijn negen personen aangehouden, waaronder een 58-jarige man uit de gemeente Aa en Hunze. Hij wordt verdacht van het witwassen van grote hoeveelheden geld en goederen en btw-fraude.

Dit witwassen gebeurde via onroerend goedtransacties, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcross-sport. Daarnaast is er een verdenking van BTW-fraude in de autohandel.

De hoofdverdachte, de 58-jarige man uit gemeente Aa en Hunze, wordt gezien als spin in het web. De medeverdachten wordt verweten dat zij in meer of mindere mate betrokken zijn geweest bij deze handelingen.