Voorzitter Jan Tingen en directeur Marcel de Voer van De Laatste Eer Assen zijn trots op hun vereniging. En terecht, aangezien het één van de oudste, nog bestaande verenigingen van Assen is én tevens de grootste. Met ruim 10.000 aangesloten leden en 200 uitvaarten per jaar willen ze het gedachtegoed van de vereniging blijven uitdiepen, vasthouden én laten groeien. Hoe? Door een ledenraad in te stellen.
De algemene ledenvergadering van je voetbalclub of VvE: wie kent het beeld niet? Een handjevol aanwezigen in een grote zaal. “Dat zien we ook bij onze vereniging,” vertelt voorzitter Jan Tingen. “En dat is zonde, omdat we juist graag samen met onze leden nadenken over de koers van onze vereniging.”
Een kijkje in de geschiedenis
In 1931 is De Laatste Eer Assen opgericht. Een club gebaseerd op solidariteit en samenwerking. “Toen al legden mensen een klein bedrag per maand in, om ervoor te zorgen dat ieder lid een fatsoenlijke uitvaart kon krijgen,” legt directeur Marcel de Voer uit. Marcel: “Vandaag de dag doen we dat nog steeds. We zijn er dus echt voor elkaar. En met het instellen van een ledenraad, hopen we dit gedachtegoed samen te behouden.”
Een ondernemende vereniging
De ledenraad is, samen met het Bestuur, verantwoordelijk voor de belangrijkste, strategische beslissingen (plannen voor de langere termijn) van de vereniging. Ook houdt de ledenraad toezicht op het bestuur. De komende jaren zal de ledenraad nauw betrokken worden bij de huisvestingsplannen van de vereniging en de organisatorische veranderingen die noodzakelijk zijn om de gewenste groei vorm te geven. Jan Tingen: “We zijn een hele
ondernemende vereniging. We willen mee met onze tijd, zetten in op duurzaamheid en denken na over hoe we het nog beter kunnen doen voor onze leden.”
Een mooi voorbeeld van een belangrijke opkomende beslissing is de bouw van een nieuw uitvaartcentrum. “We zijn hier al een aantal jaar druk mee bezig,” vertelt Marcel. “We hebben gemerkt dat de bestaande faciliteiten
niet toereikend genoeg zijn. Bovendien is er in Assen ook niet heel veel keus wat uitvaartlocaties betreft. Onze plannen voor een nieuw uitvaartcentrum betekent dan ook dat we voor onze leden uitvaarten in eigen huis kunnen doen met veel meer ruimte en mogelijkheden. Zo maken we de uitvaarten persoonlijker en kunnen we beter toezicht houden op de kosten.”
Meebeslissen over de koers
De bouw van het nieuwe uitvaartcentrum is dan ook meteen een mooi voorbeeld waar je als ledenraad mee te maken kunt krijgen. Jan: “Op gegeven moment komt er natuurlijk een plan en een begroting op tafel. Dan is het
aan de ledenraad om hier hun mening over te geven. Past dit in de lijn van de vereniging?” Naast meepraten over de huisvesting, denk je als lid van de ledenraad ook mee over de algemene koers van de vereniging. Zo zie je toe op het bestuur, benoem je de bestuursleden, beslis je mee over de jaarlijkse contributie en het uit te keren bedrag bij overlijden.
Iedereen is welkom
Omdat er voor het eerst invulling gegeven wordt aan de ledenraad, is de vereniging op zoek naar minimaal negen en maximaal elf leden. “En iedereen mag zich aanmelden,” zegt Jan enthousiast. “De enige ‘eis’ die we stellen, is dat je de vereniging een warm hart toedraagt. Of je nu werkzaam bent in de zorg, de bouw of nog studeert: iedereen vanaf 18 jaar is van harte welkom. We vinden het vooral belangrijk dat je enthousiast en gemotiveerd bent om mee te praten over de ontwikkelingen van de vereniging.”
Hoeveel tijd kost het?
In de praktijk komt de ledenraad waarschijnlijk drie a vier keer per jaar bij elkaar. “En het voorbereidende werk, zoals de agenda opstellen en notulen maken, doet het bestuur. Er is hier dus ook geen sprake van een penningmeester of voorzitter in de ledenraad,” legt Jan uit.
De beide heren zijn ontzettend trots op hun vereniging. Naast het verzekeringsgedeelte heeft De Laatste Eer Assen ook nog een uitvaarttak waarbij ze met professionele en betrokken medewerkers uitvaarten van A tot Z verzorgen. “Ook hebben we drie jaar geleden De Drentse Uitvaart opgericht, waarbij we terugkeren naar de solidariteit uit 1931: een persoonlijke uitvaart voor een transparante en eerlijke prijs.”
Informatiesessie
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via
de raad. Na deze bijeenkomst kunt u definitief besluiten of u zich aanmeldt. Nieuwsgierig geworden? Meldt u zich nu aan en ontdek wat u kunt betekenen voor de vereniging én voor anderen.
Voor meer informatie bekijk ook www.dlea.nl.