Hoe wil het CDA Armoede en Schuldhulpverlening aanpakken?

Hoe wil het CDA Armoede en Schuldhulpverlening aanpakken?

Afgelopen donderdag speelde zich in de gemeenteraad een merkwaardig voorval af. Het CDA de partij die solidariteit hoog in het vaandel heeft staan, stemde tegen de door het college voorgestelde aanpak van Armoede en Schuldhulpverlening, maar maakte niet duidelijk wat er, in de ogen van de fractie, moest veranderen.

Commentaar van Bernie Wiegman, raadsverslaggever OmroepAssen

Wat wil het CDA
Het bijzonder van deze tegenstem was, dat die als het ware spontaan uit de lucht kwam vallen. Ook deed woordvoerder Anna Hendrikse geen enkele poging om het voorstel, door het indienen van amendementen, in de richting van het CDA om te buigen. Sterker nog het CDA stemde tegen, maar het is volstrekt onduidelijk op welke gronden, of wat het CDA nu wel wil met de aanpak van de Armoede en de Schuldhulpverlening in Assen.

Veel vragen
Terugkijkend kun je wel zeggen dat tijdens behandeling van het voorstel in het consulterende overleg enige schoten voor de boeg zijn gegeven. Achteraf kun je ook vaststellen dat het losse flodders waren. Anna Hendrikse vroeg toen vooral naar definities en omschrijvingen. Zij stelde vragen als, Weten we om wie het gaat?  en Wat is het verschil tussen een laag inkomen en armoede?  Voor wie geldt deze nota?  Haar voorstel was kritisch te kijken naar wat al gedaan wordt en wat daar de verbeterpunten zijn. 

Wel duidelijk doel
Bijzonder was de opmerking, Er zijn nog veel vragen ondanks het duidelijke einddoel.  De CDA-fractie had ook zijn twijfels over de pilot, waarbij schulden van jongeren worden opgekocht. Hendrikse wilde een toelichting. Wat zijn de voorwaarden en wat gaat het de gemeente kosten?  Allemaal legitieme vragen.

De vragen gaven wethouder Broekema de kans één en ander toe te lichten en uit te leggen. Maar voor de CDA-fractie was dat blijkbaar onvoldoende.

De weg naar het doel
De CDA fractie was het blijkbaar wel eens met het einddoel, maar had twijfels over de route om dat doel te bereiken. Het minste dat je dan verwacht is dat de fractie aangeeft wat dan volgens haar de juiste route wel is. Opvattingen die je door het indienen van amendementen kunt ondersteunen. Toen duidelijk werd dat de fractie tegen zou stemmen, was dan ook reactie van enkele raadsleden, waarom heeft u geen amendementen ingediend? 

Wat is de CDA-route
De conclusie die hieruit val te trekken is dat de CDA-fractie wel instemt met het doel van de nota Armoede en Schuldhulpverlening, maar niet de weg naar dat doel. Een tweede conclusie is, hoe wil het CDA dat doel bereiken? Want de CDA-route wordt door tegen te stemmen niet duidelijk. Mijn conclusie is, heeft het CDA wel voor ogen hoe in Assen Armoede en Schulden aan te pakken?

Kortom, hoe geeft het CDA deze route op basis van haar uitgangspunt Solidariteit dan wel gestalte?

Tiplijn