Gemeenteraad: Assen wordt een stad voor iedereen

Gemeenteraad: Assen wordt een stad voor iedereen

Donderdagavond stond de Inclusie Agenda Assen voor Iedereen  weer op de agenda. De raad moest na alle gevoerde discussies een besluit nemen. Zoals te verwachten werd het voorstel unaniem aangenomen.

Maar de woordvoerders hadden nog wel de nodige aanbevelingen en aandachtspunten voor het college. Aanbevelingen die ook al uitgesproken waren in de voorgaande vergaderingen over deze Inclusie Agenda.

Dementie
Bert Wienen (ChrU) benadrukte nogmaals de aandacht voor mensen die niet mee kunnen doen door beginnende dementie. En riep het college op deze Agenda snel te laten doorsijpelen in het beleid.  Cindy Vorselman (PvdA) vroeg het college inclusief te blijven denken.  En als het gaat om de Assenaren waarvoor de Agenda is bedoeld, praat over hen, maar niet zonder hen!  Summer Koster (GrL) hamerde op de juiste aanpak van de communicatie met mensen met een beperking. Richt Assen zodanig in, zodat mensen zich minder beperkt voelen,  was haar oproep. Wethouder Jan Broekema zei dat communicatie een belangrijk speerpunt was in het Inclusie beleid.

Bewustwording
Henk Santing (PLOP) vroeg het college de uitvoeringsagenda Mobiliteit te koppelen aan deze Inclusie Agenda. Wethouder Broekema zei dat de aanpak daarop gericht is. Martin Rasker (VVD) vroeg ook aandacht voor dementerende Assenaren. Maar om nu in ieder raadsvoorstel een Inclusie paragraaf op te nemen vond hij niet nodig. Dat wordt een automatisme, waarin je aangeeft dat er aan de inclusie nog het nodige ontbreekt.  Ieder raadsvoorstel moet standaard inclusief zijn.  Cindy Vorselman merkte op dat zo n standaard opname in ieder raadsvoorstel ervoor kan zorgen dat Inclusief bij iedereen tussen de oren komt.  Ook de wethouder zei dat opnemen van een Inclusie paragraaf in eerste instantie gericht is op de bewustwording.

Alle belangen wegen
Clemens Otto (50plus) herhaalde zijn oproep voor eenvoudig taalgebruik in Berichten van de Brink. Ook wilde hij ringleidingen in aan gemeente gerelateerd gebouwen zoals buurthuizen. Wethouder Broekema zei dat de technische ontwikkelingen in de gaten gehouden werden. Er zijn nieuwe ontwikkelingen, zoals apps en betere hoortoestellen. Anna Hendrikse (CDA) zei dat de Inclusie Agenda pas een succes zou worden als iedereen zich bewust was van de noodzaak. Er moet een andere manier van denken komen, die neerkomt op alle belangen van inwoners meewegen.  Wethouder Broekema beaamde dat bewustwording cruciaal is. Veel in de agenda is daar dan ook opgericht. 

Jannie Drenthe (SP) benadrukte nogmaals dat Inclusief meer omvatte dan het fysieke. Het gaat ook om het geestelijk meedoen en sociaal meedoen, evenals het mee laten doen van mensen met dementie. 

Tiplijn