GGZ Drenthe treft maatregelen tegen coronavirus

GGZ Drenthe treft maatregelen tegen coronavirus

Ook GGZ Drenthe heeft maatregelen getroffen om het coronavirus buiten de deur te houden.

Volgens het ziekenhuis zijn er tot nu toe geen patiënten in de klinieken met het virus besmet geraakt. Wel moesten er afgelopen week een aantal patiënten met ziekteverschijnselen worden getest. Zij bleken allen het virus niet te hebben. Bij de eerste vermoedens werden direct voorzorgsmaatregelen getroffen. De patiënten werden in afzondering gebracht en kregen zorg volgens de geldende richtlijnen, aldus GGZ Drenthe. Op diverse afdelingen zijn uit voorzorg kamers vrijgemaakt om coronapatiënten op te vangen en te isoleren. Ook mogen patiënten van het GGZ-terrein in Assen niet het terrein verlaten en mogen zij geen bezoek van buiten ontvangen.

Medewerkers besmet
Volgens het GGZ is er tenminste één, mogelijk enkele medewerkers van GGZ Drenthe besmet geraakt met het coronavirus. Het is niet bekend of deze medewerkers inderdaad Corona hebben, omdat zij niet zijn of worden getest. Zij zijn werkzaam in de ambulante zorg en waren al thuis gebleven bij de eerste ziekteverschijnselen. Ook is niet bekend of ambulante patiënten van GGZ Drenthe zijn besmet, laat GGZ Drenthe weten.

Acute hulp gaat door
Ondanks het coronavirus moet acute hulp doorgaan. Ambulante face to face contact wordt waar mogelijk vervangen door beeldbellen. Mensen met acute psychiatrische problemen krijgen altijd hulp óók als (vermoedelijk) sprake is van Coronabesmetting. Bij alle aanmeldingen van acute psychiatrie moet altijd éérst telefonisch worden overlegd. Het IHT-team (Intensive Home Treatment) voor psychiatrische crisisbehandeling thuis, is gewoon aan het werk. Met inzet van IHT proberen we opname in de kliniek zoveel mogelijk te voorkomen. Beoordeling van patiënten door triageverpleegkundigen en psychiaters gebeurt op de Spoedpoli. Vrijwillige opnames vinden alleen nog plaats indien absoluut noodzakelijk.

Extra vrijwilligers
Vorige week plaatste GGZ Drenthe een oproep om in geval van nood extra hulp te krijgen voor ondersteuning te bieden in de klinieken. Op deze oproep hebben zich 375 vrijwilligers gemeld. Het is hartverwarmend te merken dat zoveel mensen bereid zijn zich in te zetten in tijden van nood. Extra inzet is nu nog niet nodig, maar we bereiden ons er wel op voor, aldus GGZ Drenthe.

Tiplijn