Het financieel herstelplan, de eerste stap naar een gezond financieel Assen

Het financieel herstelplan, de eerste stap naar een gezond financieel Assen

Het financiële beleid van de gemeente Assen is door de provincie afgekeurd. Assen heeft te grote tekorten en put te veel uit de reserves. In de financiële planning voor de komende 4 jaar worden de financiële problemen niet opgelost. Assen moet, in opdracht van de provincie voor 1 mei, een financieel herstelplan opzetten. De raad kon zich vinden de voorstellen van het college.

Wethouder Mirjam Pauwels gaf eerst een toelichting op de stand van zaken met betrekking tot de financiële reserves en het weerstandvermogen. Het college stelt voor om een weerstand vermogen aan te houden van ¬ 100 per inwoner. Dat komt neer op 6,8 miljoen euro. Ook moest de raad zich buigen over het zogenaamde heralloceren van enkele bestemmingsreserves.  Dat betekent dat voor reserves met een bestemming, zoals onder andere De Nieuwe Kolk, de IJsbaan, of MFA Assen Oost bekeken moet worden of die reserves nog noodzakelijk of gewenst zijn. Tenslotte werd gevraagd of de gemeenteraad kon instemmen met de richting die in de aangeboden concept Kadernota  is uitgezet.

De raad akkoord
De raad kon zich in grote lijnen vinden in het door het college uitgezette plan. Met de aantekening dat deze vergadering vooral over de procedure en de piketpaaltjes ging. Om de zaak financieel weer op orde te krijgen zal er ook daadwerkelijke in het beleid moeten worden ingegrepen. In een komende vergadering komt het college met inhoudelijke voorstellen. De raad stemde in met de grote lijnen, maar gaf het college ook nog de nodige opmerkingen en adviezen mee voor de verdere uitwerking.

Weerstandvermogen
De raad was het er over eens dat er een weerstandvermogen nodig is. Maar over de berekening was discussie. Hans Marskamp (GrL) was van mening dat het bedrag ¬ 100/inwoners nergens op gebaseerd was. Hij ging liever uit van een lagere reserve, namelijk de 2% zoals omschreven in de wet Financiële Verhoudingen.  De opbouw van de reserve gaat ervan uit dat alle calamiteiten tegelijk plaats vinden. Maar dat is natuurlijk nooit het geval. Thuis gaan de vaatwasser, de droger, de wasmachine en de stofzuiger ook niet tegelijk stuk. Cor Staal (ChrU) zou ook graag wat meer onderbouwing zien van ¬ 100. Wethouder Pauwels zegde toe hierover nadere informatie aan de raad aan te bieden. Volgens Ronald Witteman (CDA) is in alle projecten een post onvoorzien opgenomen. Daaruit kunnen tegenvallers betaald worden. Dus is een algemene reserve niet nodig. Bovendien als het onderdeel is van het project blijft het financieel zichtbaar.  Bert Homan (VVD) vond de ¬ 100 per inwoner juist het absolute minimum. Deze reserve is nodig om tegenvallers op te vangen maar ook om kansen te grijpen.

Reserves
Cindy Vorselman (PvdA) wilde niet dat de reserve IJsbaan overgeheveld zou worden naar de Algemene Reserve. Daarmee geef je een verkeerd signaal af aan ondernemers die mogelijk geïnteresseerd zijn om in de Toeristisch Recreatieve Zone, bij het TT circuit, iets te beginnen. Henk Santing (PLOP) was ook geen voorstander van het opheffen van bestemmingsreserves ten gunste van de Algemene reserve. De Algemene reserve wordt nu gebruikt om te korten aan te vullen! 

Adviezen aan het college
Cindy Vorselman riep het college op vooral ook naar de uitgaven te kijken. Werk efficiënt, zorg voor weinig overheadkosten, huur geen kennis in, maar bouw het op in de eigen organisatie. Volgens haar kan, gezien de lage rentestand, ook het rentepeil naar beneden bijgesteld worden. Wethouder Pauwels zei dat het rentepeil jaarlijks werd bijgesteld gebaseerd op de dan geldende rentepercentages. Jannie Drenthe (SP) sloot hierbij aan. Stuur op de uitgaven en dan vooral op het tijdelijk ingehuurde personeel. Volgens wethouder Pauwels was door de financiële krapte strak sturen en strak budgetteren noodzakelijk. De rek is er uit.  Ronald Witteman was van mening dat het financiële herstel zich niet zou moeten richten op de vragen wat doen we wel en wat doen we niet.  Hij stelde voor vanuit thema s te kijken wat nodig is voor de stad. De voor het CDA bepalende thema s zijn: werkgelegenheid, binnenstad, wonen, veiligheid en sociaal domein. Bert Homan betoogde dat reserves geen bron van inkomsten moeten zijn, maar voortvloeien uit het beleid en de begroting. Het college stelt voor de reserves tegen het licht te houden. Homan wilde, als aanvulling, de reserves opschudden.  Hij stelde voor dat de accountantscommissie, de financieel woordvoerders, de accountant en wethouder de reserves aan een nader onderzoek zouden onderwerpen. Met als uitkomst voldoende algemene reserve, passend voor Assen. En de noodzakelijke bestemmingsreserves gevuld te houden. 

Beladen met de goede adviezen uit de raad zei wethouder Mirjam Pauwels aan de slag te zullen gaan met het financiële herstelplan. Donderdag 23 maart zal in een consulterende vergadering gesproken worden over de gevolgen voor het beleid. En de reactie van de raad daarop. En 23 april moet de raad besluiten over het financiële herstelplan, zodat het uiterlijk 1 mei aan de provincie Drenthe kan worden aangeboden.

Tekst: Bernie Wiegman, raadsverslaggever OmroepAssen

Erik Smit
Tiplijn