Sinterklaasintocht Assen:  Wij proberen in het grijze gebied te gaan zitten 

Sinterklaasintocht Assen: Wij proberen in het grijze gebied te gaan zitten 

De organisatie van de sinterklaasintocht in Assen heeft vandaag bekend gemaakt dat er enkel nog roetgekleurde Pieten tijdens de intocht in Assen mee zullen gaan lopen. Een beslissing, wat niet zomaar gemaakt is.

Het is een discussie wat ieder jaar in Nederland, maar ook in Assen, weer een hoop stof doet opwaaien. En het is ook voor de stichting Sinterklaasintocht Assen ieder jaar weer een heikel punt om te bepalen hoe de Pieten er uit moeten komen te zien. ,,Je organiseert elk jaar een groot festijn met elkaar en steeds moet je het er met elkaar over gaan hebben hoe we het moeten gaan doen dit jaar. En dat maakt ook wel dat er binnen het bestuur discussies zijn geweest of wij dit nog wel willen, want voor deze discussie doen wij het niet voor, vertelt bestuurslid Toine Straatman.

Discussie
Straatman: ,,Je merkt dat onder deze hele discussie hele andere problematieken schuil gaan zoals integratie en over de ruimte die er is voor Nederlandse traditie. Daar zijn wij niet mee bezig, wij willen daar geen rol innemen of een stelling innemen. Waar het ons om gaat is dat we een feest organiseren. Wij organiseren een event, dat is wat wij doen en daar willen wij de focus naar terugbrengen. Wij hebben met dit thema te maken en dit lijkt ons een wijs besluit. En tuurlijk zullen er een aantal mensen zeggen dat het dan niet meer bij hen past, maar ook zal er ruimte voor anderen ontstaan die nu wel met de intocht mee kunnen gaan doen.

Transformatie
Al voorgaande jaren liepen tijdens de Sinterklaasintocht verschillende soorten Pieten mee. Dit om de overgang naar volledige roetveegpieten te vereenvoudigen. ,,Vorig jaar hebben we al een transformatie in gang gezet waar ook een merendeel geen moeite mee heeft gehad. Dat was een transformatie waar al veel variaties in mee werden genomen. Uit reacties merken we van mensen dat ik ga echt niet met twee strepen op mijn gezicht lopen. Alsof je als klein kind versierd bent, nee dat is ook niet onze interpretatie. Waar het ons om gaat is dat de egaliteit, dat daar maatschappelijk weerstand tegen is, daar willen wij ons niet tegen verzetten. En aan de andere kant willen wij ook niet iedereen het feest ontnemen dus willen wij proberen in het grijze gebied te gaan zitten. En we hopen dat iedereen toch met stralende ogen naar het feest kan komen kijken, vertelt Straatman.

En zon verandering zal voor iedereen toch anders zijn en misschien pijn doen. Straatman: ,,Dat het pijn doet, dat het veel los maakt, dat merk ik ook. Dat hoor je ook aan mijn stem. In het bestuur hebben we er ook mee geworsteld over hoe wij hier mee om moeten gaan en wat een verstandelijk besluit is. Wij denken dat dit een verstandelijk besluit is, ook voor de toekomst.

Begrijpelijk voor kinderen
De organisatie van de intocht in Assen wil juist door dit besluit dat het voor de kinderen begrijpelijk wordt gehouden. Straatman: ,,Wij hebben als stichting altijd gezegd dat wij het begrijpelijk willen houden voor de kinderen, daarmee is het wegvallen van de egaal gekleurde Piet in de landelijke uitingsvormen voor ons het argument begrijpelijkheid weggevallen en is daarmee maar een oplossing mogelijk om verder te kunnen. En laten we ons asjeblieft gaan richten op de magie om allerlei prachtige variaties van roetgekleurde pieten met ons meenemen en daarmee een waanzinnig kinderfeest mee te gaan organiseren.

Toine Straatman: ,,Ik persoonlijk verwacht en wat ik persoonlijk heel erg hoop, dat wij op 16 november gewoon weer een waanzinnig feest hebben waar we met zn allen zoveel plezier aan beleven.

Tiplijn