Drents Museum met Iran genomineerd voor Global Fine Art Award

Drents Museum met Iran genomineerd voor Global Fine Art Award

Het Drents Museum is met de tentoonstelling Iran - Bakermat van de beschaving genomineerd voor de prestigieuze 2018 Global Fine Art Award (GFAA) in de categorie Best Ancient Art . Jaarlijks bekroont de GFAA over de hele wereld de beste kunst-, design- en archeologietentoonstellingen.

De prijsuitreiking vindt plaats op het Global Fine Art Awards gala in New York op donderdag 12 maart 2019. Iran - Bakermat van de beschaving is nog te zien tot en met 18 november 2018. Voor Nederland zijn naast het Drents Museum in andere categorieën het Rijksmuseum en de Hermitage Amsterdam genomineerd.

De Global Fine Art Awards worden beschouwd als de Oscars binnen de museumwereld. Na de nominatie met de tentoonstelling The Great Liao in 2017 is het nu de tweede keer dat het Drents Museum is genomineerd voor de Global Fine Art Award in de categorie Best Ancient Art. Ook deze keer is het vormgevingsconcept van de hand van Perspekt Studios in Haarlem. De tentoonstellingsruimte is ingericht als een Perzische bazaar, waarbij in de verschillende winkeltjes de circa 200 bijzondere objecten van het National Museum of Iran zijn uitgestald. De totale lijst genomineerden in de categorie Best Ancient Art  bestaat uit de volgende zeven tentoonstellingen:

- Ancient Mediterranean Cultures in Contact, Field Museum, Chicago
- The World of the Fatimids, Aga Khan Museum, Toronto
- Golden Kindoms  Luxury & Legacy in the Ancient Americas, J. Paul Getty Museum, Los Angeles / Metropolitan Museum, New York
- Iran - Cradle of Civilisation, Drents Museum, Assen
- Etruscan Egyptians  From Eugene Berman to the Golden Scarab, Centrale Montemartini, Rome
- Beyond the Nile  Egypt and the Classical World, J. Paul Getty Museum, Los Angeles
- Margiana  A Bronze Age Kingdom in Turkmenistan, Neues Museum, Berlin

Gouden drinkbekers en kleitabletten met spijkerschrift
In de grote archeologische tentoonstelling Iran  Bakermat van de beschaving sta je als bezoeker oog in oog met circa 200 unieke vondsten uit Iran. Gouden drinkbekers en sieraden, bronzen wapens, kleitabletten met spijkerschrift en prachtig beschilderd aardewerk laten je het spoor volgen van de geschiedenis van een van de oudste en meest bijzondere culturen ter wereld. Lang zijn deze schatten voor de westerse wereld verborgen gebleven. Een groot deel van de objecten - alle afkomstig van het National Museum of Iran, Teheran - is nog nooit eerder in Nederland getoond en zelfs nog nooit eerder buiten Iran te zien geweest.

Sake Elzinga
Tiplijn