Kinderen bakken glutenvrij in het WZA

Kinderen bakken glutenvrij in het WZA

Op 14 maart organiseerde de Coeliakiepoli van het WZA voor het eerst een glutenvrije bakworkshop voor kinderen met coeliakie. Het enthousiasme was groot.

Sinds het najaar van 2016 heeft het WZA een speciale polikliniek voor kinderen en jongeren tot 18 jaar met coeliakie, ook wel glutenintolerantie genoemd. Voor Noord-Nederland is de Coeliakiepoli van het WZA uniek. De poli telt inmiddels ruim 100 patiënten.

Tijdens de bakworkshop maakten de kinderen onder leiding van vrijwilligers van de coeliakievereniging, kinderverpleegkundigen en een dietiste, glutenvrije lekkernijen. Leuk bezig zijn en contact met leeftijdgenootjes was daarbij belangrijk. Het is voor kinderen met coeliakie goed om te zien dat zij niet de enige zijn.

Tegelijkertijd werd er voor ouders een informatief programma verzorgd met interessante sprekers. Drs. G. Gonera (kinder-MDL-arts), het vaste aanspreekpunt voor ouders en kinderen, vertelde over de huidige ontwikkelingen rond kinderen met coeliakie. Kinderpsycholoog N. Olthof gaf een presentatie over coeliakie en angst. Zij vertelde dat kinderen met coeliakie goed letten op wat ze eten, van gluten kunnen ze namelijk ziek worden. Sommige kinderen letten echter zo goed op dat daardoor zelfs een angst voor gluten kan ontstaan.

Wetenschappelijk onderzoek
Gastsprekers van het UMCG vertelden over het wetenschappelijk onderzoek dat zij gaan doen naar coeliakie. Vanwege de grote aantallen patiënten die op de coeliakiepoli bekend zijn, gaat het WZA daaraan meedoen.

Achtergrondinfo Coeliakie (glutenintolerantie):

Coeliakie (spreek uit: seu-lia-kie) is een chronische ziekte waarbij het lichaam geen gluten verdraagt. Daarom wordt coeliakie ook wel glutenintolerantie  genoemd. Gluten zijn eiwitten die voorkomen in de granen tarwe, haver, rogge, spelt en kamut.

Voedsel met gluten zorgt bij iemand met coeliakie voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. De dunne darm kan zijn werk dan niet goed doen, zodat voedingsstoffen niet goed worden opgenomen. Daardoor ontstaan er tekorten (bijvoorbeeld aan ijzer, kalk en bepaalde vitamines) en kan uw kind klachten krijgen, zoals buikpijn, diarree of obstipatie. Doordat vetten en suikers niet goed worden opgenomen, kan uw kind lusteloos worden en kan er een groeiachterstand ontstaan.

Coeliakie kan worden aangetoond via een bloedonderzoek. Soms is ook een biopt van de dunne darm nodig. De ziekte kan alleen worden behandeld met een glutenvrij dieet. Voor een eerste afspraak op de coeliakiepoli is een verwijzing nodig van een huisarts of kinderarts. Om een afspraak te maken, kunt u bellen naar de polikliniek Kindergeneeskunde, telefoonnummer (0592) 325 230.

Tiplijn