Luca (21) werkt sinds maart 2023 als buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) in Assen en is sinds januari 2024 officieel aangesteld als jeugd-boa.
In deze rol richt hij zich specifiek op jongeren in de hele gemeente. Dagelijks spreekt hij hen op straat en hoort hij hun verhalen. Eén van die jongeren is Abdul (17). Al snel zag Luca dat Abdul veel potentie heeft. Na meerdere ontmoetingen raakten ze in gesprek. Sindsdien is Luca een vaste steun voor hem en helpt hij Abdul met zijn toekomstdromen.
Abdul woont inmiddels al elf jaar in Nederland, waarvan de laatste zeven jaar in Assen. Hij heeft het erg naar zijn zin, maar zoals veel jongeren die in een nieuw land terechtkomen, moest hij eerst zijn plek vinden. “Toen ik hier net kwam, wist ik niet zo goed wat ik moest doen. Alles was nieuw en anders”, vertelt Abdul. Luca knikt en vult aan: “Die zoektocht is heel normaal als je ergens opnieuw begint.” Het contact met Luca gaf Abdul het vertrouwen dat hij zijn leven zelf kon sturen.
Samenwerking tijdens TT
Tijdens TT Assen 2024 was Abdul er ook bij. “Ik nam hem eigenlijk mee uit bescherming”, vertelt Luca. “Tijdens zo’n evenement kan het snel misgaan, zeker als je met verkeerde vrienden omgaat.” Maar Abdul bleek al snel een waardevolle aanvulling. “Vooral op het Koopmansplein is hij goud waard. Hij spreekt veel jongeren aan en omdat hij Arabisch spreekt, kunnen we beter communiceren. Zo voorkomen we misverstanden en dat situaties uit de hand lopen.”
Grote dromen
Abdul heeft inmiddels een duidelijke toekomstdroom: hij wil werken bij het Bijzonder Ondersteuningsteam (BOT) van Justitie. “Dat is best een mond vol, maar het lijkt me echt vet om daar te werken”, zegt hij enthousiast. “Ze werken met dreigingen van buitenaf. Door mijn eigen ervaringen wil ik nu ook anderen helpen, net zoals ik geholpen ben. Ik wil graag iets terugdoen voor de mensen die er voor mij waren.”
Jongeren betrekken
Volgens Luca is het belangrijk om jongeren actief te betrekken. “Veel jongeren die ik spreek hebben geen slechte bedoelingen, ze vervelen zich gewoon. En ze weten vaak niet waar ze terechtkunnen om met iemand te praten. Ik ben dan graag dat aanspreekpunt.” Luca wijst erop dat er, behalve bij hem, ook andere plekken zijn waar jongeren hulp kunnen krijgen. Zoals Vaart Welzijn. Abdul knikt instemmend: “Het maakt echt verschil als iemand je achtergrond begrijpt en weet waar je vandaan komt.’’
Jongerencentrum in aantocht
In Assen wordt binnenkort een nieuw jongerencentrum geopend, gevestigd in het oude ING-gebouw. “De meeste activiteiten in onze stad zijn nu gericht op basisschoolkinderen. De wat oudere jongeren worden vaak vergeten, terwijl zij juist behoefte hebben aan zo’n plek”, legt Luca uit, waarna Abdul aanvult: “Zo’n plek helpt echt. Dan hoeven jongeren niet langer doelloos rond te hangen op straat.” Met het jongerencentrum komt die vaste en veilige plek voor onze jongeren. Meer informatie over het jongerencentrum vindt u op deze pagina.
assenstad drentsnieuws