Lezing en Italiaanse proeverij in het Drents Archief

Lezing en Italiaanse proeverij in het Drents Archief

Waarom staan Romeinen bekend om hun copieuze eet- en drinkgelag? Iedereen die hier meer over wil weten is op donderdag 30 november van harte welkom bij het Drents Archief.

Afdeling Assen van het Nederlands Klassiek Verbond (NKV) organiseert die dag in samenwerking met het Drents Archief een lezing over eetgewoontes in de Romeinse tijd. Wat was een Romeins banket? En nuttigden de Romeinen de gerechten als papegaai, flamingo en stierenballen werkelijk altijd liggend op een bank? Historica en oudheidkundige Wendelijn van der Leest gaat tijdens de lezing in op deze vragen en geeft op kundige en humoristische wijze een inkijkje in het Romeinse verleden. Voor, tijdens en na de lezing is er een uitgebreide proeverij van diverse Italiaanse lekkernijen. Het programma start om 19.00 uur, duurt tot 22.00 uur en is geschikt voor iedereen, jong en oud, die geïnteresseerd is in Romeinse geschiedenis. De kosten bedragen ¬ 15 per persoon. Scholieren en leden van het NKV betalen ¬ 12,50.

Vreetfestijn in hogere kringen
Dineren is in iedere cultuur niet alleen lekker en gezellig, maar ook een belangrijke sociale gebeurtenis. Vooral tijdens de feestdagen pakken we extra uit. Dit was in de Romeinse tijd niet anders. Tijdens het Romeinse banket werd er gepronkt met stijl, smaak en rijkdom. Ook was de hoofdmaaltijd  de cena - dé plek waar zaken werden gedaan, politieke banden werden gesmeed of juist reputaties werden gebroken.
Aan de hand van het kookboek van Romeinse gastronoom Apicius, literatuur en archeologie neemt Wendelijn van der Leest de aanwezigen mee op reis: als uitsmijter staat een uitnodiging voor een diner in Pompeii te wachten!

Deelname en opgave
Deelname aan het programma kost ¬ 15 (scholieren en leden van het NKV betalen ¬ 12,50). Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen is opgave verplicht. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Na bevestiging van opgave bij het NKV volgt een instructie voor het betalen.

Tiplijn