Opinie: TT Museum straalt trots uit op het verleden: The Cathedral of Speed dat een eeuw doorstaat verdient een oranje pluim Ronald Wilfred Jansen

Opinie: TT Museum straalt trots uit op het verleden: The Cathedral of Speed dat een eeuw doorstaat verdient een oranje pluim

Mijn bezoeken aan het Drents Archief onderbrekend pauzeerde ik in de binnenstad. Tijdens een van deze pauzes zag ik september 2020 een zwart gebouw met opschrift “hier in 2020 het TT Museum”. Leuk. Daar zal wel veel enthousiasme voor zijn. Mede omdat het pand aan de Brinkstraat 71 een gemeentelijk monument is en herbestemming monumenten behoudt. De zwarte kleur straalde stoerheid uit. En de ligging in het centrum is aantrekkelijk.
Maar blijkbaar loopt het anders. Ondanks jarenlange inzet van de initiatiefnemers krijgen ze van de Provincie Drenthe nul op hun rekest, waardoor de gemeente Assen ook afhaakt.

Ingezonden brief van Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen

Ik vind dat spijtig. Ik ben zelf te nerveus om motor te rijden en geen grote motorgek, maar de TT is op wereldniveau een groot sport spektakel en kent een lange traditie. Tot op heden een groeiend spektakel. “De T.T.-Motorrijders (…) zij hebben Assen (…) als bij verrassing genomen”, aldus de Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant, d.d. 29 juli 1938. Bovendien trekt het evenement tal van bezoekers wat ook goed is voor de lokale horeca.

Zelf heb ik het evenement twee maal bezocht, eenmaal in de stromende regen onder zeil. Ik herinner ook de spannende sfeer, het motorgeronk en dat ik foto’s maakte. In mijn familiealbum zie ik mijn vader en moeder met vrienden rond 1962 op de TT. Pijnlijk is dat de afwijzing in 2024 komt op een moment dat de TT in 2025 100 jaar zou bestaan. Een museum straalt trots uit op het verleden, stimuleert de bewaring van erfgoed (oude motoren e.d.) en is bovendien educatief, ook voor buitenlandse gasten uit bijvoorbeeld Engeland. Geld wordt weer als motief naar voren gehaald, maar uiteindelijk gaat het om welke prioriteiten. Wat de achtergrond is van de last minute acties zoals de subsidieaanvraag –immers men had jarenlang geleden al het 100-jarig jubileum kunnen zien aankomen- kan ik niet overzien, maar ik meen dat een TT museum een waardevolle aanvulling is op het cultuuraanbod in Drenthe.

Ik hoop dan ook dat de Provincie Drenthe en de Gemeente Assen terugkomen op hun besluit -eventueel aangevuld met sponsorgeld en geld van Stichting TT Week Assen- zodat men in Assen in 2025 de TT in Assen extra kan opfleuren met een feestelijke opening. Want The Cathedral of Speed dat een eeuw succesvol doorstaat, verdient een oranje pluim.

Tiplijn