Driehonderd Oekraïners volgen taal- en verkeerscursus in Assen Gemeente Assen

Driehonderd Oekraïners volgen taal- en verkeerscursus in Assen

Assen telt verschillende plekken waar vluchtelingen uit Oekraïne verblijven. Voor deze mensen is inburgeren belangrijk. Nederlands leren, onze gewoonten en regels kennen, werken of vrijwilligerswerk doen. Het is allemaal belangrijk.

Vorige maand hebben driehonderd Oekraïners zich aangemeld om de Nederlandse en Engelse taal te leren. Naast taallessen startte er eind april ook verkeerslessen op de locatie Graswijk 23.

Nederlands leren op locatie Univé
Rob van der Ploeg geeft op verschillende locaties vier dagen per week Nederlands aan vluchtelingen uit Oekraïne. Dinsdag 9 mei heeft een klasje van twaalf mensen de les ‘Ik zoek een huis’ geleerd. De dialoog bij de woningbouwvereniging wordt, als de les begint, via de laptop afgespeeld. De korte zinnen zeggen de leerlingen klassikaal na. Individueel geeft een ieder antwoorden op vragen als ‘Wanneer ben je jarig?’ en ‘Hoe heet jij?’ Iedereen heeft het boek ‘Nederlands voor buitenlanders’ voor zich open geslagen. Rob vertelt: “Ik spreek ook Russisch, anders is dit niet te doen. Als iemand een keer wegblijft, dan is dat niet zo erg. Maar twee keer, dan raak je teveel achterop. Dan moet diegene wachten tot er een nieuwe beginnersklas begint.”

Verkeersles in opvanglocatie Graswijk 23
“In Aleppo hadden we helemaal geen fietsen. Die zijn daar niet. Iedereen nam de auto of ik ging lopen”, zegt Mohammed. Hij heeft van Geertje Jonkman van de Stichting Bevordering Verkeerseducatie (SBV) verkeersles gehad in zijn opvanglocatie aan Graswijk 23. Iets meer dan twintig jonge asielzoekers die grotendeels uit Syrië komen volgden ook hun eerste verkeersles. De fiets is een belangrijk vervoermiddel voor hen. De eerste twee maanden van hun verblijf in Assen hebben de meesten leren fietsen. “Mag je als voetganger lopen op een fietspad? Waar loop je als er geen stoep is? En heeft de fietser voorrang op deze kruising?’’, vraagt Geertje naar aanleiding van foto’s op een groot scherm. De foto’s zijn veelal genomen in de buurt van Graswijk. Lyal is tolk en vertaalt het Engels in het Arabisch. Steeds meer mannen roepen de antwoorden. Het is ook gelijk een les Nederlands, want Geertje benadrukt de woordjes stoep, voorrang, verboden of fietspad. Inburgeren is een heel proces.

Tiplijn