Besloten herdenkingsbijeenkomst voor nabestaanden, gijzelaars en andere betrokkenen in het provinciehuis in Assen Wendy Drent

Besloten herdenkingsbijeenkomst voor nabestaanden, gijzelaars en andere betrokkenen in het provinciehuis in Assen

Vandaag is het precies 45 jaar geleden dat drie Molukse activisten zich een weg naar de 1e verdieping van het provinciehuis baanden en daar enkele tientallen medewerkers gijzelden.

De gijzelnemers stelden een ultimatum: ze eisten dat voor dinsdag 14 maart 1978 twintig gearresteerde Molukkers van de eerdere gijzelingsacties in Wijster, De Punt en Bovensmilde, zouden worden vrijgelaten. Op de eerste dag van de gijzeling werd planoloog Ko de Groot voor het raam doodgeschoten en naar beneden gegooid.

Een dag later maakten mariniers van de Bijzondere Bijstands Eenheid een einde aan de gijzeling. Er werd over en weer geschoten en gedeputeerde Jakob Trip werd door een kogel van één van de Molukkers geraakt en is later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden.

Tevens raakten tijdens dit drama zeker twintig andere mensen zowel binnen als buiten de muren van het Provinciehuis gewond. Bernard Hanskamp, Jacob Nieuwschepen en Wim Postma waren één van de gijzelaars en blikken vandaag tijdens deze herdenking terug op de ingrijpende gebeurtenissen van 45 jaar geleden.

Ondanks het feit dat het een beladen dag voor hen allen is gaat het desgevraagd ‘prima’. Ze zijn van mening dat de overheid de Molukkers toen in die tijd niet goed heeft behandeld en hen ‘in hun eigen sop heeft laten gaarkoken’. Toch verafschuwen ze wat de daders hebben aangericht.

Postma: ,,Er is nu wel meer respect naar elkaar, je moet te alle tijde het leven van mensen respecteren.’’ Hanskamp: ,,Het was heftig, ze hadden volgens mij zes geweren en die zijn allemaal leeggeschoten. Er is ontzettend veel gevuurd.”

,,Wat wel heel bijzonder was, gaat Postma verder, is dat we met zijn allen hebben gebeden.” Dus ook samen met de gijzelnemers? ,,Ja, griffier Postema kwam op het idee en stelde ons allen de vraag of we mochten bidden. Ook de gijzelnemers gingen akkoord. Toen hebben we ‘onze lieve vader’ gebeden.” Hanskamp: ,,Ik hoorde toen de Mariniers al buiten maar de gijzelnemers hoorden dit niet. Het was op die dinsdag, vlak voordat er een einde kwam aan de gijzeling.”

Commissaris van de Koning, Jetta Klijnsma, hield met betrokkenen, nabestaanden, gijzelaars, gedeputeerden en het college van B&W een moment van stilte bij de gedenkplaat in het provinciehuis. Precies op de plek waar zich 45 jaar geleden dit drama heeft afgespeeld.

Nadien was er even tijd om de Commissaris van de Koning te vragen hoe zij deze herdenking heeft ervaren en waarom het belangrijk is. ,, Het is belangrijk dat we omkijken en vooruitkijken. Er zijn twee mensen omgekomen, het heeft een grote impact op veel mensen gemaakt en nu nog steeds.

Zijn er vandaag ook Molukkers uitgenodigd? ,,Nee, er zijn geen Molukkers aanwezig, maar we zijn met zijn allen één samenleving en de Molukse gemeenschap hoort bij Drenthe.”

Tekst en foto's: Wendy Drent

Tiplijn