Voor ondernemers is het van groot belang om snel over liquide middelen te kunnen beschikken. Toch moeten veel bedrijven vaak lang wachten op de betaling van uitgestuurde facturen. Om die periode te overbruggen, kan het slim zijn om facturen te verkopen aan een derde partij via een vorm van financiering die bekendstaat als factoring.
In dit artikel leggen we uit hoe deze constructie werkt, wanneer het interessant kan zijn en wat de voor- en nadelen zijn.
Bij het verkopen van facturen draag je een nieuwe zakelijke factuur over aan een factoringmaatschappij. Deze partij betaalt jou binnen korte tijd — één werkdag — het factuurbedrag uit. Dit is minus de vergoeding voor de dienst. In ruil daarvoor neemt de factoringmaatschappij - indien nodig - de inning van de factuur op zich.
Er zijn verschillende vormen van factoring. Bij traditionele factoring wordt de gehele debiteurenportefeuille overgenomen. Bij American factoring — de flexibelere variant — verkoop je facturen per klant, zonder langlopende contracten.
Factoring is vooral interessant voor bedrijven die werken met lange betalingstermijnen, of voor ondernemingen die snel willen groeien, maar tegen een gebrek aan werkkapitaal aanlopen. Ook voor kleine bedrijven of zelfstandigen kan het een oplossing zijn om niet afhankelijk te zijn van de betaaldiscipline van klanten.
Zeker in sectoren als de bouw, logistiek of zakelijke dienstverlening komt het geregeld voor dat betaling pas na 30 tot 60 dagen plaatsvindt. In die periode moet het bedrijf wel gewoon salarissen, belastingen en leveranciers betalen. Factoring kan dan zorgen voor meer stabiliteit en ruimte om te ondernemen.
De factoringmaatschappij rekent kosten voor haar diensten, meestal een percentage van het factuurbedrag. Daarvoor krijg je directe uitbetaling, minder administratieve lasten en – indien van toepassing – bescherming tegen wanbetaling. In het geval van 'non-recourse factoring' ligt het risico bij de factoringmaatschappij, niet bij jou als ondernemer.
Een belangrijk voordeel is dat factoring geen schuld is, zoals bij een lening. Je verkoopt simpelweg je vorderingen. Dit maakt factoring ook aantrekkelijk voor bedrijven die niet willen of kunnen lenen bij een bank.
Factuur financiering via factoring is een moderne manier van financieren die ondernemers helpt om snel over geld te beschikken en minder afhankelijk te zijn van lange betalingstermijnen. Door deze vorm van debiteurenfinanciering slim in te zetten, kun je de cashflow verbeteren en groeiplannen realiseren zonder directe druk op je werkkapitaal.